Sari la conținut

Studiu nou: Copiii care consumă zilnic băuturi cu cofeină au mai multe șanse să încerce să consume și alcool, în decurs de un an

Tendința copiilor de a consuma frecvent băuturi cu cofeină poate indica un risc mai mare de consum de alcool în viitor, sugerează o nouă cercetare.

Într-un studiu efectuat pe peste 2.000 de copii din SUA, cu vârsta cuprinsă între 9 și 10 ani, cei care au raportat că beau zilnic sucuri sau alte băuturi care conțin cofeină s-au dovedit, un an mai târziu, că au de două ori mai multe șanse să afirme că au încercat să consume alcool.

Publicat în Substance Use & Misuse, rezultatele studiului demonstrează, de asemenea, că cei care beau zilnic băuturi cu cofeină erau mai impulsivi și aveau o memorie de lucru mai slabă.

Fiecare constatare a luat în considerare alți factori, cum ar fi antecedentele familiale de consum de droguri și educația scăzută a părinților.

Deși asocierile puternice între consumul de băuturi cu cofeină și consumul viitor de substanțe au fost bine documentate în adolescență și adulți, descoperirile unei echipe de cercetători coreeni sunt primele care demonstrează rezultate similare la copiii mici. La adolescenți, cercetările anterioare au arătat că cei care consumă în mod regulat băuturi energizante au șanse de cinci ori mai mari să consume alcool sau droguri în decurs de unul până la doi ani.

Această nouă lucrare a folosit date din Studiul Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD), studiul longitudinal mare al dezvoltării creierului și sănătății copiilor din Statele Unite.

Echipa și-a propus nu numai să vadă dacă există o legătură între consumul de alcool și consumul de băuturi cu cofeină la copiii mai mici, dar și să înțeleagă mai bine relația dintre consumul de băuturi și factorii de risc bine cunoscuți ai tulburării de consum de substanțe, cum ar fi memoria de lucru redusă și impulsivitate crescută.

Pentru a testa aceste funcții cognitive, copiilor li s-au dat o serie de sarcini de făcut în timp ce activitatea lor cerebrală era înregistrată. Rezultatele au arătat că atât impulsivitatea ridicată, cât și memoria de lucru scăzută au fost asociate semnificativ cu consumul zilnic de băuturi cu cofeină.

Interesant este că micuții care au consumat în mod regulat băuturi cu cofeină au prezentat, de asemenea, activitate cerebrală distinctă în comparație cu colegii lor care nu beau.

Autorul principal, Mina Kwon, de la Departamentul de Psihologie, Universitatea Națională din Seul, explică: „Descoperirile noastre sugerează că băuturile cu cofeină consumate zilnic de către copii sunt strâns legate de consumul de substanțe în viitorul apropiat. O posibilă explicație ar putea fi că substanțele precum cofeina și zahărul ar putea induce un efect toxicologic asupra creierului, făcând individul mai sensibil la efectele drogurilor.”
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!