Sari la conținut

Studiu: Testele psihologice pot identifica potențialii criminali de la vârste fragede

Oamenii de știință pot acum să identifice prin intermediul unor teste psihologice care sunt copiii care pot ajunge criminali la maturitate. Testele pot fi efectuate încă de la 3 ani. Sună ca un scenariu de film de la Hollywood, însă studiul neurologilor de la Universitatea Duke din Carolina de Nord este cât se poate de relevant.

Studiul cu pricina a fost publicat săptămâna aceasta în Nature Human Behavior și arată că cei care obțin un punctaj mai mic de 20% la testele psihologice efectuate la vârsta de 3 ani au 80% șanse să devină criminali la maturitate. Cercetarea se raportează la un alt studiu realizat în Noua Zeelandă, la care au participat mai bine de 1.000 de persoane născute după anii ’70 până când acestea au împlinit 38 de ani. Acest raport de 20% din populație reprezentând 80% dintr-un efect este unul de mare impact, dar nu unul neobișnuit. De fapt, urmează principiul Pareto.

Ce este regula sau principiul Pareto?

Regula 80-20 susţine că 80% din efecte provin din 20% din cauze. Nu contează cu ce numere jonglezi şi în ce domenii. Important este să înţelegi că anumite activităţi (20%) îţi aduc majoritatea (80%) rezultatelor. Procentele nu sunt neapărat fixe. Ideea de la care porneşte Principiul Pareto este următoarea: O minoritate creează o majoritate.

Revenind la studiu, sănătatea mintală a indivizilor a fost măsurată prin intermediul testelor asupra reflexelor, limbajului de înțelegere, abilității motorii și abilității sociale. Iar toate acestea nu reprezintă singurul indicator al potențialului criminal. Este recunoscut faptul că statutul socio-economic și maltratarea copilului au un impact major asupra rezultatelor, la maturitate.

Studiul celor de la Universitatea Duke are legătură cu alte cercetări anterioare. De exemplu, doctorul Yu Gao şi colegii săi din SUA şi Marea Britanie au comparat rezultatele dintr-un studiu de 1.800 de copii născuţi între 1969 şi 1970, cu datele preluate din cazierul judiciar al aceluiaşi grup, 20 de ani mai târziu. Concluzia lor a fost următoarea: copiii care nu arată o frică normală la zgomote şi la zgomote neplăcute la vârsta de 3 ani, au şanse să comită crime ca adult.

La vârsta de 3 ani, copiii au fost testaţi pentru a le fi măsurat nivelul de “frică condiţionată” sau frica de consecinţe. Ideea este următoarea: copiii care asociază sunetele neplăcute sau alte experienţe neplăcute cu frica vor avea mai puţine şanse de a comite acte anti-sociale când vor deveni maturi, întrucât ei vor lega aceste experienţe cu pedepsile ce le vor primi.
Cercetătorii au testat răspunsurile copiilor de 3 ani la sunetele neplăcute folosind un detector de minciuni. Atunci când au comparat cazierul judiciar al lor, 20 de ani mai târziu, au observat că 137 de persoane (131 bărbaţi şi 6 femei) aveau cel puţin o condamnare pentru o faptă anti-socială. Comparativ cu aproape 300 de participanţi care nu deţineau cazier judiciar, aceşti 137 de participanţi aveau un răspuns mult mai jos la zgomote, atunci când aveau 3 ani.

Sursa: qz.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!