Succesul școlii finlandeze, acum și în România. Şcoala românească în care elevii își aleg cursurile, au loc de joacă și orele durează 45 de minute
În timp ce copiii din România încă mai studiază în clase dărăpănate, cu mobilier vechi, în care nu s-a mai investit de ani de zile, în alte state europene școlile sunt dotate cu aparatură de ultima oră, colorate și vesele, iar profesorii predau din centru și nu din fața elevilor. Mai mult decât atât, și programă școlară încărcată și stufoasă a sistemului educațional românesc îi împiedică pe elevii români să țină pasul cu colegii lor din celelalte state, mai dezvoltate.
În ceea ce privește educația în Europa, sistemul educațional finlandez pare să fie de departe cel mai apreciat din lume. Unul dintre atuurile care ridică Finlanda pe primul loc în top este importanţa acordată libertății elevilor, libertate care le permite să își aleagă singuri disciplinele pe care le învață și care îi ajută astfel să obțină rezultate excelente într-un timp mult mai scurt.
În plus, în afară de programa încărcată, pentru obținerea unor rezultate favorabile contează foarte mult și atmosfera din clase, modul în care acestea sunt mobilate și dotate cu instrumentele necesare, dar şi stilul de predare al profesorilor.
Până acum, o singură școală din România a urmat modelul de învățământ al finlandezilor, iar elevii români care învață aici au o libertate mai mare de exprimare, primesc mai puține teme pentru acasă și își pot strigă învățătoarea pe nume.
"Ce înseamnă școala finlandeză pentru un copil care vine aici? Este că din start va fi şocat de faptul că profesorilor li se spune pe nume. Noi considerăm și este unul dintre principiile pe care le-am învățat de la colegii din Finlanda: nu formalitatea da respectul, ci relația aduce respectul", a explicat pentru Digi 24 Alina Cîrjă, director al școlii româno-finlandeze.
"Școala și Grădinița Româno-Finladeză este un loc al excelenței, un loc unde copiii sunt importanți, iubiți, respectați, unde toată atenția și dragostea cadrelor didactice, și nu numai, este îndreptată asupra lor. Carla, fetița mea, merge cu mare bucurie zi de zi, de mai bine de 4 ani, în acest loc minunat unde se simte ca acasă. Doresc să vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut, faceți și veți face pentru creșterea, educarea și pregătirea copiilor noștri. Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă dea putere!", a declarat mămica unei eleve pentru site-ul şcolii.
Elevii școlii româno-finlandeze sunt foarte încântați de acest sistem educațional, mai ales că participă la multe activități educaționale, au locuri de joacă special amenajate pentru pauze și sunt încurajați să vorbească foarte mult în pauze.
Orele de curs în cadrul școlii româno-finlandeze durează doar 45 de minute, pauzele au 15 minute, iar elevii își pot alege singuri la ce activități extracurriculare pot participa, în funcție de abilitățile lor.
Sursa foto: Free pik