Ce anume mananca copiii este una dintre grijile constante ale parintilor. Mai ales ca, atunci cand este vorba despre copii de scoala, parintii nu mai pot controla ce anume aleg acestia sa manance.
Ca sa aflam cum ii putem influenta practic sa aleaga o alimentatie sanatoasa am stat de vorba cu Prof. Dr.Nicolae Hancu, specialist in nutritie si Membru de Onoare al Academiei Romane. Dansul este implicat in prezent in proiectul "Ora de nutritie", program care are drept scop promovarea alimentatiei sanatoase in randul elevilor din invatamantul preuniversitar.
- Ce tactici ar fi mai indicate pentru ca adolescentii si copiii sa fie mai receptivi la indicatiile noastre privind nutritia sanatoasa?
Pentru ca adolescentii si copiii sa fie mai receptivi la indicatiile noastre ar trebui ca noi sa fim modele demne de urmat. In fiecare familie exista “persoana cheie”, care de obicei este mama. Aceasta are responsabilitatea de a umple frigiderul cu lucruri sanatoase si de a gati corect. Cu siguranta ca vor fi abateri din partea adolescentilor care ies in oras, dar micul dejun si poate inca o masa din zi sunt servite acasa, deci in mare parte poate fi controlata alimentatia acestora. Prin educatia nutritionala in scoli si licee poate fi transmisa informatia corecta.
- Care credeti ca sunt principalele comportamente gresite ale copiilor atunci cand este vorba de nutritie?
In primii ani de viata mancam cand ne este foame. Apoi incepem sa mancam si atunci cand ne este pofta. Acest “mancat de pofta” a unor alimente cu prea multe calorii duce in timp la ingrasare (de exemplu ciocolata, sucurile, gogosile, biscuitii, napolitanele, chipsurile). Ar trebui evitate recompensele prin dulciuri sau sucuri si invatat copilul sa manance alimente cat mai variate. Iar daca spui unui adolescent ca ii interzici sa manance un anumit aliment, va dati seama ca exact acest lucru interzis il va face. Este important si cum este transmis mesajul.
- Au prietenii o influenta mare asupra nutritiei copilului nostru? Cum sa-l ajutam sa nu imite comportamentele daunatoare sanatatii?
Cu siguranta grupul de prieteni are un rol important in imprimarea unor comportamente, de la consum excesiv de alimente nesatoase, la cure de slabire drastice. Nici unul dintre exemplele de mai sus nu este benefic pentru sanatate, iar parintii au obligatia de a monitoriza comportamentul alimentar si evolutia ponderala a copilului lor, cu luarea masurilor potrivite pentru protejarea sanatatii acestuia, inclusiv indepartarea din grupul de “prieteni”.
- Care sunt cele mai importante trei lucruri pe care ati vrea sa le transmiteti parintilor?
Parintii sa tina minte ca in nutritie cele mai importante cuvinte sunt: Simplu, Sigur, Sanatos.
- Cum se desfasoara o “Ora de Nutritie” pentru copii? Ce anume ati vrea sa obtineti prin intermediul ei?
Orele de nutritie pentru copii sunt o incantare. Sunt foarte interesati de ceea ce le spui, este ceva nou pentru ei si este un subiect despre care toti stiu cate ceva. Unii chiar impresionant de multe. Prin intermediul acestei Ore sper sa transmitem si sa fie receptionate informatii corecte despre niste lucruri simplu de facut, cum ar servirea micului dejun acasa, in fiecare dimineata. Si despre faptul ca un copil trebuie sa faca sport zilnic, sa se joace si sa alerge cat mai mult.
- Sunt copiii interesati de nutritie? Ce ar vrea sa stie in primul rand?
Copiii sunt foarte interesati de acest subiect. Si sunt foarte sinceri. Spun intotdeauna ceea ce gandesc si ar dori sa stie ce este “corect” sa manance. Sunt cam dezamagiti cand le spun ca sucurile si dulciurile nu ar trebui consumate de mai multe ori pe zi. Cred ca un copil ar trebui sa stie cum arata Piramida Alimentatiei Sanatoase la fel cum stie tabla inmultirii.