Sari la conținut

Suprastimularea copiilor

Uneori prea multa distractie are efectul invers: copiii devin nervosi, agitati si suparati. Identfica semnele suprastimularii copilului ca sa stii cand este cazul sa iei masuri de linistire.

Multi parinti se ingrijoreaza ca nu le ofera copiilor destule experiente care sa ii ajute sa invete lucruri noi. Ceea ce multi pierd insa din vedere este faptul ca cei mici au nevoie si de timp de relaxare si de odihna. Este momentul sa gasesti echilibrul si sa afli limitele intre care copilul tau se simte bine.

Ce este suprastimularea?

Suprastimularea are loc atunci cand un copil este bombardat de multe experiente, senzatii, zgomote si activitati decat poate gestiona.

De exemplu, un nou nascut poate deveni nelinistit dupa o petrecere unde a fost purtat din brate in brate de multi oameni, a fost mangaiat si i s-a vorbit incontinuu. Un prescolar poate avea o criza de nervi dupa ce s-a intors de la ziua unui alt copil. Un copil de scoala poate fi iritat si nervos daca merge la scoala, apoi la after-school si apoi la lectii de inot.

Copiii suprastimulati obosesc si se simt coplesiti. Cand acest lucru se intampla, au nevoie de liniste si de un mediu familiar si calm.

Semnele suprastimularii

Nou nascutii si copiii mici suprastimulati obosesc repede ceea ce ii face nervosi si ii va face sa planga si mai mult. Se poate sa para suparati si sa isi intoarca fata de la tine si vor incepe sa dea din maini si picioare haotic si sa isi stranga pumnii.

Si copiii mai mari pot fi usor suprastimulati si devin nervosi. Copilul va parea foarte obosit si nu te vei intelege mai deloc cu el. Este posibil sa iti spuna ca nu mai vrea sa mai mearga sau sa faca o anumita activtate. Este bine sa il asculti si sa vezi care sunt lucrurile care il supara.

Din cauza suprastimularii pot aparea si probleme mai mari, comportamentale. De exemplu, s-ar putea ca cel mic sa nu mai vrea sa faca lucruri care altadata ii faceau placere.

Echilibru intre distractie si relaxare

De la nastere la varsta prescolara, creierul copilului creste foarte repede, deci are intr-adevar de multe oportunitati de invatare. Ei invata constant si absorb ca un burete lucruri si experiente interesante din lumea care ii inconjoara.

Asta nu inseamna ca trebuie sa legeni toata ziua jucarii in fata bebelusului sau sa duci copilul constant la activitati extracuriculare. Bebelusii si copiii au nevoie de asemenea de momente de liniste si de un mediu familiar calm.

Copilul va evolua si datorita activitatilor pe care le face de unul singur, explorand mediul inconjurator in ritmul sau. Asta il va invata sa isi ocupe singur timpul, sa se retraga cand are nevoie de liniste si sa faca lucruri care sa il faca sa se simta bine si linisitit.  

Abordarea suprastimularii

Uita-te la copilul tau si invata diferitele semnale care iti arata ca este suprastimulat.

Bebelusi

  • Cand vezi ca bebelusul este coplesit de ceea ce se intampla in jurul lui, du-l intr-o camera in care este liniste si calmeaza-l cu un obiect familiar, o jucarie de plus sau paturica lui. Daca esti la plimbare il poti acoperi cu o paturica subtire.
  • Infasarea nou nascutilor si bebelusilor ii poate calma deoarece le reduce din senzatiile fizice. Alti bebelusi se linistesc daca sunt leganati de parinti sau sunt purtati intr-un sling cand parintii isi vad de treburile zilnice.  

Citeste mai multe aici despre suprastimularea bebelusilor. 

Copiii mici si prescolarii

Iata cateva idei care te ajuta sa reduci suprastimularea copiilor:

  • Redu zgomotul si nivelul de activitate din jurul copilului. Inchide televizorul, laptopul sau radioul si du-l in dormitor sau lasa-l sa stea pe langa tine ca sa se linisteasca.
  • Ajuta-l sa isi exprime verbal sentimentele pe care altfel si le exprima prin comportament. De exemplu ii poti spune: „vad ca esti suparat. Spune-mi de ce?”.
  • Stai alaturi de el si alege o activitate de calmare. Ii poti citi o poveste, te poti intinde in pat langa el ii poti canta cateva cantece linistite sau il poti mangaia. Cand s-a linistit, il poti lasa se se joace de unul singur.
  • Daca observi probleme de comportament din cauza faptului ca este suprastimulat sau stresat, este aproape intotdeauna de ajutor sa schimbi mediul in care se afla copilul.

Scolarii

La aceasta varsta, copiii incep sa se poata calma singuri. Iata cateva idei care pot ajuta:

  • Pune-l sa isi exprime sentimentele cat mai des si sa isi analizeze comportamentul. Spune-i ca vezi ca este nelinistit si nervos si intreaba-l ce a facut in ziua aceea. Impreuna veti ajunge sa descoperiti sursa de neliniste si suprastimulare.
  • Sugereaza-i sa mearga intr-un loc linistit ca sa se calmeze. De exemplu se poate duce in dormitor unde poate citi sau poate asculta muzica.
  • Vorbeste cu copilul tau despre activitatile pe care le gaseste interesante sau valoroase. Se poate sa hotarati impreuna sa renuntati la unele activitati care il obosesc prea tare.
  • Copilul are nevoie de timp destul pentru a-si face temele, sa socializeze cu prietenii si sa stea singur.  

Cantitatea potrivita de stimulare

Nu exista nici un raspuns "corect" la cat de multa stimulare este necesara pentru ca fiecare copil este diferit. Fiecare copil are o toleranta diferita la stimulare. Unii copii pot face fata cu usurinta mediilor stimulante, altii deloc.

Lasa copilul sa fie ghidul, si aminteste-ti ca moderatia este cel mai bun sfetnic.

Pentru sugari si copii mici, este o idee buna pentru sa le lasi o perioada de timp sa stea linistiti si sa se joace singuri, in afara orelor de dormit.

Copil de varsta scolara va beneficia cel mai mult de pe urma a una sau doua activitati extracuriculare de care este cu adevarat interesat. Sportul, muzica sau desenul sunt perfecte pentru dezvoltarea abilitatilor, legarea de noi prietenii si pentru disstractie.  Dar prea mult timp petrecut in astfel de activitati poate duce la pierderea acelui timp pretios de relaxare si odihna de care are nevoie copilul.

Da-i copilului posibilitatea sa isi exploreze mediul si sa isi petreaca timpul in activitati linistite si poti fi sigura ca ceea ce faci este parte a unui mod corect de educare a copilului. Capacitatea de a-si ocupa singur timpul il va ajuta in calatoria lui spre independenta din timpul vietii adulte.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!