Vitamina D este mereu in deficit in perioada rece a anului. Daca vara aceasta este produsa in piele, sub actiunea razelor soarelui, iarna, pentru ca si noi si micutii umblam infofoliti, dar si pentru ca soarele este scump si rar la vedere, necesarul de vitamina D nu mai este satisfacut fiind necesare suplimente alimentare bogate in vitamina D.
Vitamina D are o multitudine de functii in organism. Este vitala pentru sistemul cardiovascular, pentru sanatatea oaselor. Vitamina D este necesara celulei nervoase si are un rol fundamental pentru prevenirea aparitiei celulelor canceroase. Vitamina D activeaza sistemul imunitar si controleaza procesul de sinteza al unor hormoni. Necesarul de vitamina D pentru copii este de 400-600 UI.
Surse naturale de vitamina D sunt pestele, laptele, ouale, produse din soia, portocalele, ciupercile si cereale integrale.
Uleiul de peste si pestele sunt cele mai bune surse de vitamina D, iar uleiul de ficat de cod este cea mai buna sursa naturala de vitamina D. O lingura de ulei de ficat de cod are 300 la suta din valoarea zilnica recomandata. Sardinele au, intr-o portie, 250 UI de vitamina D, adica 70 la suta din doza zilnica.
Laptele este o alta sursa naturala de vitamina D, la care se adauga si o cantitate importanta de vitamina A. O cana de lapte integral aduce 25% din necesarul zilnic de vitamina D. O cana de lapte degresat acopera doar 15% din necesarul zilnic de vitamina D.
O sursa foarte buna de vitamina D este galbenusul de ou. Doua oua intregi asigura 40% din necesarul zilnic de vitamina D.
In categoria surselor vegetale de vitamina D soia si derivatele sale sunt in top. O cana de lapte de soia asigura 30% din necesarul zilnic de vitamina D.
Cereale integrale sunt o alta optiune. O ceasca de cereale integrale pentru micul dejun asigura 15 la suta din doza zilnica necesara.
Portocalele si ciupercile sunt alte surse naturale de vitamina D. O cana cu suc de portocale aduce 50% din necesarul de vitamina D, iar o portie de ciuperci 20%, scrie livestrong.com.
Articole relationate
Garderoba bebelușului la zăpadă: cum să îți protejezi micuțul în zilele reci de iarnă
Zăpada aduce bucurie și magie în sezonul rece, dar, pentru părinți, vine și cu provocarea de a-și îmbrăca bebelușul corect pentru vremea rece. Pielea delicată...
9 Mituri despre sarcină și frig – Demontate!
Sarcina este o perioadă plină de sfaturi contradictorii și mituri. În sezonul rece, multe idei eronate despre impactul frigului asupra sănătății gravidelor pot...
La nici o lună, folosit de mamă la cerşit, la minus 5 grade Celsius. Ce au făcut polițiștii
Un bebeluş de nici o lună a fost folosit de mama sa pentru a cerşi pe o stradă, în timp ce afară erau minus 5 grade Celsius. Femeia a fost amendată de polițiștii...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu