Este adevarat ca te poti duce la magazin si sa cumperi cate feluri de paste iti doresti insa, trebuie sa ne crezi pe cuvant, niciunele nu se aseamana la gust cu taiteii facuti in casa. Cei care traiesc in Banat stiu foarte bine asta.
Si apoi, dupa ce ii faci, sa te tii, cate lucruri nu poti gati cu ei, de atat de gustosii taitei cu lapte pentru dimineata, pana la supa de gaina cu taitei de la pranz si taiteii cu branza la cuptor de seara. Dar pentru toate acestea ai nevoie de taiteii de casa.
Sa presupunem ca nu ai inca nicio masina de facut aluat sau de taiat taitei, asa ca totul este de mana. Asteapta-te ca totul sa iti ia cam o ora.
Ingrediente pentru taitei de casa
2 oua
200 gr faina
un varf de cutit de sare
Cum se fac taiteii de casa
Bati ouale, adaugi faina si sarea si apoi te pui pe framantat mana cand obtii un aluat care este omogen, elastic, dar in acelasi timp destul de tare si dens, care nu se lipeste. Aluatul astfel obtinut se lasa cam jumatate de ora intr-un vas acoperit cu un prosop.
Imparti aluatul in 2-3 bucati si incepi sa le intinzi, pe un blat acoperit cu un strat fin de faina, cu sucitorul, pana cand aluatul devine subtire, 2-3mm. Aluatul asa intins il mai lasi cam 20 de minute, ca sa se intareasca. Apoi poti incepe sa il tai.
Il poti taia in fasii lungi si groase cam de 4mm pentru a face taitei cu branza.
Pentru supa taiteii se taie cat de subtiri poti tu dupa ce ai rulat inainte aluatul, ca in imaginea de mai sus.
Cum se folosesc / pastreaza taiteii de casa
Taiteii de casa proaspeti fierb imediat, asa ca la cam 3 minute dupa ce au fost pusi in ciorba ei sunt deja fierti. Daca puneti taitei de casa uscati aveti nevoie cam de 10 minute ca sa fie fierti.
Daca vreti sa-i folositi mai tarziu, atunci trebuiesc pusi la uscat, rasfirati, pe o suprafata plata. Se lasa cateva ore si apoi se pun la pastrare intr-o cutie cu capac. Rezista astfel mult timp.
Se pot pune in frigider si direct, fara sa fie uscati, dar atunci trebuiesc consumati in 2-3 zile.