Guvernul Australiei a anunțat că va interzice accesul copiilor sub 16 ani pe rețelele sociale. Proiectul de lege, care urmează să fie depus în parlament săptămâna viitoare, are ca scop atenuarea „răului” pe care rețelele sociale îl provoacă copiilor australieni, a spus premierul Anthony Albanese, pentru BBC.
„Aceasta este pentru mame și tați... Ei, ca și mine, sunt foarte îngrijorați de siguranța copiilor în mediul online. Vreau ca familiile australiene să știe că guvernul le sprijină", a adăugat el. Deși multe dintre detalii nu au fost încă dezbătute, guvernul a spus că interdicția nu se va aplica tinerilor care au deja conturi pe rețelele sociale. Guvernul spune că rețelele sociale trebuie să arate că iau măsuri rezonabile pentru a preveni accesul copiilor.
Albanese a mai spus că nu vor exista sancțiuni pentru utilizatori și că autoritatea de reglementare a mediului online din Australia - comisarul pentru eSafety – va trebui să pună în aplicare legislația, care va intra în vigoare la 12 luni după adoptare.
Planul de a interzice accesul copiilor pe rețelele sociale a fost anunțat de Albanese în urmă cu câteva luni. „Vreau să văd că adolescenții nu stau pe telefon, ci pe terenurile de fotbal, în piscine şi pe terenurile de tenis. Vrem ca ei să aibă experienţe adevărate cu oameni adevăraţi, întrucât ştim că reţelele sociale fac rău societăţii”, spunea el atunci. Totuși, părerile despre această lege sunt împărțite. Unii analiști cred că adolescenții vor ajunge oricum pe platformele de social media.
„Guvernul este pe cale să testeze o tehnologie de verificare a vârstei. Dar se ştie deja că metodele actuale nu sunt fiabile, sunt uşor de ocolit şi riscante pentru viaţa privată a utilizatorilor”, a spus Toby Murray, profesor asociat de informatică la Universitatea din Melbourne. Australia nu este singura țară care interzice accesul adolescenților pe rețelele sociale. Luna trecută, Norvegia a crescut limita de vârstă pentru accesul pe rețelele sociale de la 13 la 15 ani. Guvernul norvegian și-a intensificat campania împotriva firmelor de tehnologie, despre care spune că sunt „canalizate împotriva creierelor copiilor”. Deși exista deja o limită de vârstă minimă impusă, 13 ani, mai mult de jumătate dintre copiii de nouă ani, 58% dintre copiii de 10 ani și 72% dintre cei de 11 ani folosesc rețelele sociale, potrivit autorităților norvegiene.
Articole relationate
Guvernul Spaniei vrea să interzică sucurile în cantinele şcolare, în încercarea de a reduce obezitatea
În încercarea de a reduce obezitatea și de a promova un stil de viață mai sănătos, guvernul spaniol a anunţat o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea...
Încă o țară interzice telefoanele mobile în școli, urmând exemplul României. „Pentru a proteja sănătatea mintală”
Încă o țară interzice telefoanele mobile în școli, urmând exemplul altor țări, printre care și România – Brazilia. Legea adoptată miercuri în Congres...
Anxietatea de performanță la copii: Cum o recunoști și cum o gestionezi înaintea unei serbări
Serbările școlare sunt momente pline de emoție pentru copii, dar și pentru părinți. Deși pentru unii copii aceste evenimente sunt prilejuri de bucurie, pentru alții...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu