David Popovici este, în mod clar, un exemplu de ambitie și de determinare, venite din partea unui copil simplu, așa cum de multe ori s-a autointitulat. În mod clar, un rol extrem de important în construirea lui l-au avut părinții lui, care au știu cum să crească un adult atât de responsabil, de modest și de echilibrat.
Într-un interviu acordat anul trecut pentru revista Sport în România, Mihai Popovici, tatăl lui David, a povestit despre modul în care ei au privit iubirea și dedicarea lui David pentru înot, numind și cea mai mare greșeală pe care o fac părinții de sportivi, după părerea lui:
„Dacă mă gândesc acum, primele condiții pe care le-am creat au fost în momentul în care am decis că nu va exista contextul de presiune. David mergea de plăcere la bazin. Nu pentru noi, ci pentru că vrea el. I-am întreținut foarte tare starea asta, nu l-am întrebat niciodată pe ce loc a ieșit, sau va ieși, ce a făcut sau ce va face. Iar prăjitura de după concurs era garantată indiferent pe ce loc ieșea în concurs, oprirea la cofetărie era inevitabilă. Era o anumită cofetărie, iar lui David îi plăcea o anumită prăjitură, pe care o căpăta de fiecare dată. Pot să vă spun că este ceva la care greșesc incredibil de mulți părinți. Că pun această presiune.
Cred că este cea mai mare greșeală pe care o pot face părinții, presiunea. Iar această presiune se poate pune în feluri multiple, mulți dintre părinți nici măcar nerealizând că o fac. Și vă dau câteva exemple. «Cum a fost astăzi antrenamentul?», «Ce ai făcut, al câtelea ai fost?», «Ce a făcut X?», «Ți-am spus să fii atent la Y» și așa mai departe. «Ce ți-a dat antrenorul? A nu, e greșit». «Vezi că urmează concursul, să nu te prind că ieși iar după Y!» Iar lucrul acesta se petrece de multe ori începând de la șapte, opt ani.
Închipuiți-vă ce înseamnă câțiva ani de astfel de presiune. Nu-i de mirare că mulți renunță pe parcurs și părinții, fără să-și dea seama, sunt principalii autori. Mi-aș dori să privească lucrurile mult mai relaxat și să nu încerce să pună nerealizări sau frustrări de-ale lor pe umerii copiilor lor. I-aș ruga să se uite către David și să privească din această perspectivă, mai exact unde se poate ajunge fără presiune”, a explicat Mihai Popovici, tatăl campionului olimpic la înot la 200 de metri liber David Popovici.
David Popovici a devenit luni seara primul campion olimpic român la natație, după ce a câștigat cursa de 200 de metri liber, la Jocurile Olimpice de la Paris. El a reușit să ia cursa cu timpul de 1:44:72, cu două sutimi în fața englezului Matthew Richards.
Articole relationate
Ești părinte de toddler? Iată 7 greșeli frecvente pe care le părinții la fac cu copiii de 2 Ani
La vârsta de 2 ani, copiii noștri trec printr-o etapă fascinantă, dar și provocatoare, de creștere și descoperire. Noi, părinții, dorim să le oferim ce este mai...
Elena, fosta soție a lui CRBL - despre divorț. Prin ce a trecut fiica lor: „au fost multe lovituri într-un timp foarte scurt”
Elena Vâșcu, fosta soție a lui CRBL, de care a divorțat în urmă cu 6 luni, a fost invitată la podcastul lui Damian Drăghici, unde a făcut dezvăluiri cu privire la...
Cele mai frecvente semne că un copil are dificultăți emoționale și cum să îl ajutăm să le depășească
Copiii sunt maeștri ai exprimării prin gesturi, reacții și comportamente, însă uneori, aceste manifestări pot ascunde o lume interioară mai puțin senină. În...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu