Un studiu publicat recent a demonstrat ceea ce banuiam deja - cu cat te uiti mai mult la televizor in timpul copilariei, cu atat ai tendinta mai mare de a deveni un tanar adult depresiv. Si, in acelasi timp a relevat si un lucru neasteptat - televizorul este mult mai nociv pentru baieti decat pentru fete.
Studiul a tinut 7 ani de zile si a pornit de la copii care nu aratau niciun semn de depresie. Dupa 7 ani s-a observat faptul ca cei care au fost mai mult expusi la televizor au avut semne mai mari de depresie. Adolescentii sunt cu atat mai vulnerabili in fata televizorului cu cat terminarea adolescentei este oricum o varsta asociata frecvent cu depresia. Si ei sunt printre persoanele care consuma cel mai mult media, peste 8 ore zilnic.
La adolescenti depresia se manifesta prin urmatoarele forme: simt ca oamenii nu ii plac, sunt tristi, nu se pot bucura de viata, se simt prea obositi ca sa mai faca ceva, nu se pot concentra la ce fac, nu au o parere prea buna despre sine, familia si prietenii nu-i bucura, din ce in ce mai multe lucruri incep sa-i enerveze.
Cum influenteaza negativ televizorul. Pe cele mai multe dintre ele le stiti: mai putina miscare, mai putin somn. Dar si programele privite conteaza. Dintre toate reclamele sunt cele mai rele. Pentru ca ele dau impresia ca trebuie sa fii intr-un anumit fel sau sa ai un anumit lucru ca sa fii acceptat. Foarte nociv este si modul in care sunt prezentati oamenii, simplist, in mod stereotip, ceea ce este daunator in perioada in care incerci sa te intelegi pe tine si lumea din jur. Si, desigur, contine multa violenta si referiri la comportamente periculoase, de la consumul de droguri pana la prea mult sex.
La fete formele de depresie sunt mai putin severe intrucat ele au un mecanism mai bun de a-i face fata. In primul rand ele sunt mult mai atasate si deschise in fata prietenelor lor, ceea ce face ca legaturile sociale sa fie mai profunde decat in cazul baietilor. Atunci cand simt ca ceva nu este in regula, fetele au tendinta de a discuta cu familia, prietenii, profesorii, cunostinte etc in timp ce baietii se folosesc de lucruri care le distrag atentia - cum ar fi si mai mult televizor.
Recomandarea studiului este ca in cazul in care aveti de-a face cu un adolescent depresiv sa verificati cat de mult se uita la televizor, joaca jocuri, asculta muzica etc si sa incercati sa-l implicati cat mai mult in activitati sociale.