La naștere, bebelușul este măsurat și cântărit. Pe măsură ce trec lunile, centimetrul este în continuare instrumentul ținut aproape de micuț, iar mai apoi stickerul de perete pentru măsurat devine imaginea lângă care prichindelul se așază lunar, în speranța că fraza „o să poți aprinde lumina când o să mai crești” este tot mai departe. Ulterior, ne mândrim dacă puiul nostru este printre cei mai mari din clasă, ca mai apoi bebelușul de ieri să devină adolescentul tot mai conștient de imaginea de sine și să își dorească să se aplice pentru el expresia „înalt ca bradul”.
Deși știm deja că înălțimea depinde foarte mult de genetică, sunt anumiți factori care pot contribui la creșterea copilului în înălțime. Printre aceștia, se numără:
- Somnul - în timpul acestei activități se secretă hormonul creșterii. Citește și Cate ore trebuie sa doarma un copil
- Exercițiile fizice - activitatea fizică încurajează dezvoltarea hormonilor de creștere
- Nutriția.
Iată topul 10 al alimentelor care îți vor ajuta copilul să crească mai înalt:
- Ouăle - Proteinele sunt nutrienții care joacă cel mai mare rol în stimularea creșterii copilului. Se recomandă consumul unui ou pe zi. Se poate mânca fiert sau sub formă de omletă prăjită în unt.
- Laptele – Laptele este bogat în calciu, ideal pentru oase puternice și lungi. Mai mult, laptele ajută la asimilarea proteinelor. Atenție, însă, la cantitatea de lapte consumată zilnic. Citește și La ce riscuri se expune un copil care bea prea mult lapte
- Soia – Soia este varianta de mâncare vegetariană bogată în proteine, ajutând la creșterea musculară și osoasă.
- Ovăzul – Este super bogat în proteine și sărac în grăsimi. Este unul dintre alimentele cele mai sănătoase.
- Puiul – Mâncărurile care conțin pui sunt preferatele copiilor și sunt recomandate pentru conținutul ridicat de proteine. Atenție, însă: este recomandat ca păsările să fie achiziționate din surse ce ne asigură că puii au crescut natural.
- Spanac – Da, Popeye era un băiat deștept! Spanacul este verdeața care le oferă copiilor fier și calciu, stimulând creșterea oaselor și mușchilor.
- Morcovi – Morcovii sunt bogați în vitamina A – care ajută la sintetizarea proteinelor în corp. Recomandat este să fie consumați cruzi, eventuali adăugați în salate.
- Fructe – Cu toții știm că fructele sunt sănătoase, iar acestea se încadrează și în categoria alimentelor care stimulează creșterea. Se recomandă în special fructe bogate în vitamina A, cum ar fi mango, pepene galben și piersici.
- Grâu integral – Grâul este bogat în vitamina B și fier. Mai mult, pâinea din grâu integral este extrem de utilă în anemii, rahitism și astenii. În plus, datorită târâtelor de grâu și grâului integral, pâinea integrală îl ferește pe copil de probleme digestive, previne diabetul și bolile cardiace.
- Iaurt – Iaurtul este reprezintă o sursă importantă de vitamina D și calciu, esențiale pentru creștere. Dacă nu este pe placul copilului, poate fi înlocuit cu brânzică.