Weekendurile, zilele călduroase și distracția în aer liber îi fac pe cei mici să petreacă momente speciale, însă, în timpul sezonului cald, copiii sunt mai susceptibili la anumite probleme dentare.
În zilele călduroase ne dorim să facem excursii, să mergem la plajă sau la piscină, însă anumite schimbări din rutina copilului pot avea un impact negativ asupra lui, cum ar fi durerea de dinți sau, mai grav, accidentarea dinților.
Așadar, trebuie să fii atentă la sănătatea bucală a copilului tău, pentru a-l ajuta să se distreze sezonul acesta.
Cu ce probleme dentare se poate confrunta copilul, în sezonul cald?
Cariile dentare
Cariile dentare sunt una dintre cele mai frecvente probleme apărute încă din copilărie. De asemenea, cariile dentare își cresc incidența în timpul sezonului cald.
Cel mai mare risc pentru apariția cariilor dentare este legat de schimbările în rutina de igienă și îngrijire a gurii. Copilul are un program diferit în timpul vacanței și atât el, cât și adulții tind să neglijeze și chiar să uite spălarea dinților.
► Citește și: Îngrijirea dinților copiilor. 6 obiceiuri care pot fi periculoase
Igiena dentară deficitară favorizează acumularea plăcii bacteriene pe suprafețele bucale, iar cantitatea mai mare de bacterii din gură determină o producție mai mare de acid, care este substanța responsabilă de distrugerea dinților. Această problemă a dinților este agravată de modificările dietei în timpul sezonului cald. Cea mai frecventă este creșterea aportului de dulciuri, înghețată, băuturi carbogazoase și gustări nesănătoase.
Sensibilitatea dentară
O altă problemă dentară întâlnită frecvent la copii, în special în timpul sezonului cald, este sensibilitatea dentară. Acest lucru se întâmplă deoarece există un contrast puternic de temperatură între alimentele consumate și temperatura corpului. Când ne este cald, preferăm mâncarea și băuturile foarte reci.
Sensibilitatea dentară este o senzație neplăcută și intensă la nivelul dinților. Cauza acestui disconfort poate fi uzura smalțului sau retragerea gingiilor, care lasă zonele rădăcinilor dinților mai expuse. La copii, aceasta este, de obicei, asociată cu tehnici de periaj excesiv, prezența cariilor, gingivita, consumul de alimente și băuturi foarte acide, bruxism și prezența plombelor.
► Citește și: Copilul tău a înghițit un dinte de lapte? Cât de periculos este acest lucru
O modalitate de a evita această problemă este de a restricționa băuturile răcoritoare carbogazoase, băuturile și fructele foarte acide. De asemenea, fii prudentă la consumul copilului de înghețată si alimente foarte reci.
► Citește și: 5 probleme frecvente care îți pot da dureri dentare
Traumele dentare
Zilele călduroase sunt momentele perfecte pentru joaca în aer liber, însă, uneori, momentele de distracție se pot termina cu lovituri care pot afecta gura.
Sporturile de contact și căzăturile din leagăn pot cauza aceste tipuri de accidente și pot implica următoarele răni:
- Tăieturi la nivelul gurii
- Fracturi de dinți
- Mobilitatea dintelui afectat
- Schimbarea poziției dintelui spre interior, exterior sau lateral.
Este foarte important să reacționezi cu calm atunci când copilul are un astfel de incident, dar și să acționezi prompt și să cauți ajutor profesional. Indiferent de tipul de accidentare suferit, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să contactezi imediat medicul stomatolog și să îi spui ce s-a întâmplat. Apoi, urmați sfaturile acestuia și mergi cât mai curând la dentist, pentru a evalua și rezolva situația.
► Citește și: Prevenirea afecțiunilor dentare – ghid pentru părinți și copii