Un lucru pe care noi, părinții, îl avem în comun este dorința ca ai noștri copii să ducă o viață bună, frumoasă, în care să se simtă împliniți. Dar creșterea copiilor necesită extrem de multe eforturi care nu de puține ori se concretizează și în eșecuri, nu doar în succese, așa cum ne-am dori.
Important este, însă, ca ai noștri copii să știe că noi nu suntem și nici nu pretindem a fi perfecți, dar avem cele mai bune intenții să îi ținem de mână pe orice drum ar dori, vreodată, să o ia. Și mai e ceva: trebuie să simtă că îi iubim necondiționat!
Ce putem face, pentru a-i ajuta să crească împliniți și cu o stimă de sine ridicată?
1. Celebrează personalitatea unică a copilului tău și abilitățile date de Dumnezeu.
Dacă îi arăți părțile bune cu care este înzestrat, nu doar că se va autoaprecia, dar îi va fi și mai ușor să o ia pe drum pentru care este menit. A vorbi despre darurile copilului tău îl ajută să înțeleagă de ce este aici și ce diferență pot face în lume. Mai mult, se va simți iubit și acceptat.
2. Comunică-ți așteptările.
Este important să comunici limitele și așteptările pe care le ai pentru copilul tău și să te asiguri că sunt consecvente și previzibile. Copiii se simt în siguranță și înțeleg cum să se comporte atunci când știu la ce să se aștepte.
3. Banii cumpără lucruri, nu fericire.
S-ar putea să crezi că o modalitate ușoară de a-ți face copilul fericit este să-i cumperi o jucărie pe care și-o dorește. Deși copilul tău ar putea fi încântat la început, această emoție este temporară. A-ți învăța copilul că fericirea vine din interior și nu din dobândirea de bunuri materiale nu este întotdeauna ușor. Vorbește despre prioritățile tale, despre valorile tale și despre modul în care lucruri nemateriale, cum ar fi să oferi un cadou în loc să-l primești, să faci voluntariat sau să petreci timp cu un prieten special sau un membru al familiei, te fac fericit.
Citește și Cum crești un copil fericit? Iată 5 sfaturi
4. Părinți pozitivi = copii pozitivi.
Fie că sunt copii mici sau adolescenți, copiii tăi își înțeleg starea de spirit. Copiii idolatrizează multe lucruri despre părinții lor, inclusiv comportamentul lor și felul în care se comportă față de ceilalți. Există o relație puternică între părinții pozitivi și copiii pozitivi.
5. Lucrați în echipă
Vor apărea probleme între tine și celălalt părinte al copilului, dar este important să încercați să le rezolvați și o faceți departe de ochii copilului, astfel încât să nu îi transmiteți mesaje contradictorii. Indiferent dacă locuiți împreună sau în case separate, este esențial ca părinții (și părinții vitregi) să lucreze în echipă. Când copiii știu că părinții lor lucrează împreună, au un sentiment de siguranță.