Sari la conținut

Topul substanțelor periculoase din șamponul pentru copii

Vrei să-i oferi micuțului tău tot ce este mai bun, alegi haine din țesături naturale, jucării care să-i stimuleze dezvoltarea, iar în momentul diversificări optezi pentru alimente cât mai sănătoase, chiar bio. Dar te-ai gândit că pot exista substanțe periculoase în produsele concepute special pentru bebeluși? De exemplu, șamponul sau gelul de duș pot conține ingrediente care usucă pielea sensibilă a copiilor, cauzează iritații sau chiar alergii. De aceea, este important să citești lista de ingrediente și să optezi pentru alternative sigure, cu formule delicate.

Pielea bebelușilor este sensibilă, nefiind încă obișnuită cu factorii agresivi din mediul înconjurător. Pentru ei, chiar și apa poate fi un factor iritant, având în vedere faptul că pielea are un pH acid, în jur de 5, în timp ce pH-ul apei poate să ajungă chiar și la 7, în funcție de compoziția ei, de zona de proveniență, de cât este de calcaroasă etc. Astfel, această dezechilibrare a pH-ului poate provoca o mulțime de neplăceri, de la iritații la dermatită atopică. Iar studiile arată că din ce în ce mai mulți bebeluși suferă de probleme ale pielii. De aceea, este important ca produsul pe care îl folosești  pentru baia lor să fie unul blând, cu ingrediente naturale, care să nu agreseze epiderma în niciun fel. Ai spune că este suficient să alegi un produs destinat bebelușilor, însă multe dintre șampoanele sau gelurile de duș pentru copii conțin substanțe iritante, chiar periculoase. Așa că, atunci când alegi produsul pentru baie, citește cu atenție eticheta. Mai jos vei găsi o listă cu ingredientele de care trebuie să te ferești.

Topul substanțelor nocive:

Sulfatul de sodiu lauret   - îl vei găsi în lista de ingrediente ca Sodium Lauryl Sulphate (SLS)

Acesta este un ingredient standard conținut de multe produse pentru curățare, de la șampon la gel de duș sau săpun lichid. Face spumă și ajută la îndepărtarea murdăriei și impurităților însă este destul de agresiv cu pielea și părul. Iar în cazul bebelușilor, chiar nu este nevoie de un ingredient care să usuce epiderma, mai ales că ei au pielea extrem de sensibilă. Există chiar studii care au arătat prezența reziduurilor de SLS în plămâni, inimă și creier, ceea ce este destul de grav.

Parabeni – pe care îi poți găsi cu următoarele prefixe: butyl, ethyl, methyl, propyl, isobutyl

Parabenii sunt un fel de conservanți , utilizați pentru a prelungi durata de folosire a produselor pentru îngrijire. Fiindcă prezența lor în produsele cosmetice este destul de controversată, multe companii au decis să-i excludă din lista de ingrediente. Cu toate acestea, încă mai există o mulțime de produse, chiar și cele pentru bebeluși, care conțin parabeni. Totuși, cel mai bine este te ferești de aceste substanțe, mai ales pentru că pot fi iritante pentru pielea sensibilă a micuților.

Ingrediente cu potențial cancerigen

Există studii care atestă potențialul cancerigen al anumitor substanțe, și chiar dacă cercetătorii nu au ajuns încă la o concluzie clară, cel mai bine este să te ferești de produse de îngrijire care conțin DEA sau TEA ori ingrediente precum 2-bromo-2_nitropropane-1, Padimate-0 sau 1, -3-diol (bronopol)  și 4-Dioxane.
Coloranți

Aceștia sunt folosiți pentru a atrage privirea, ca o strategie de marketing. Chiar dacă bebelușul poate fi curios și atras de un gel de duș colorat, este mai bine să nu-l folosești, mai ales dacă nuanța provine din folosirea coloranților artificiali. Aceștia pot cauza iritații sau chiar reacții alergice.

Alternative sănătoase

Acestea sunt ingredientele periculoase, pe care produsele pentru îngrijirea bebelușilor nu ar trebui să le conțină. Un bun produs pentru curățarea pielii și părului bebelușilor ar trebui să aibă o formulă blândă, cu multe ingrediente naturale. Iar dacă acestea sunt bio, provenite din agricultura ecologică, este și mai bine. De exemplu, pe http://www.bioalchimia.ro poți găsi geluri de duș, șampoane, uleiuri pentru după băiță, pudră și cremă pentru schimbarea scutecului de la branduri italienești acrediate de institute naționale și internaționale.

Sursa foto: Free pik
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!