Sari la conținut

Tort de mere cu pesmet

Este foarte simplu sa faci tort de mere. Se face simplu si este pe gustul tuturor din casa, dar mai ales pe gustul copiilor. Ca sa faci un tort de mere de nota 10 ai nevoie de vreo zece mere. Cel mai bine cinci galbene si dulci, cinci rosii si zemoase. Iti mai trebuie vreo sase oua, trei linguri cu zahar, patru linguri cu pesmet si doua linguri cu faina, doua lingurite de pudra de scortisoara, o cana mare de nuci sau fulgi de migdale, vreo 100 de grame de unt, doua linguri cu miere, o mana zdravana de stafide, vreo trei-patru linguri de esenta de rom, o lingura de suc de lamaie si, pentru marele final: 200 de grame de frisca, o lingura cu zahar pudra si inca o lingura de zahar pentru sirop. Nu te speria: in total nu sunt decat patru linguri de zahar, fara sa o punem la socoteala pe cea  pentru uns tava. Zaharul pentru sirop il poit inlocui cu miere, iar in compozitia blatului poti sa pui si numai doua linguri de zahar. 

Totul incepe cu pregatirea vasului pentru copt. Unge-l din belsug cu unt si tapeteaza-l cu o lingura zdravana de zahar pudra. Pune stafidele in esenta de rom si uita de ele vreo jumatate de ora. Taie merele bucatele, fara sa cureti coaja. Aranjeaza merele in tava, in straturi, cat mai indesate se poate. O parte din nuci, pisate in bucatele maruntele se imprastie printre mere. Scurge bine stafidele imbatate in rom si adauga-le si pe ele printre mere. Pune mierea de albine intr-un loc cald si cand este foarte subtire las-o sa curga in fir subtire peste mere. Toata constructia asta merge la cuptor pentru 30 de minute. Cuptorul trebuie sa fie bine incins, iar focul mic.
 


Cat stau merele la cuptor separa galbenusurile de albus. Freaca bine galbenusul cu zaharul, apoi adauga pesmetul si faina. Bate spuma albusurile, adauga in ele o lingura de suc proaspat de lamaie si restul nucilor, dupa ce le-ai macinat fin. Adauga esenta de rom (cea in care au stat stafidele) si o lingurita de pudra de scortisoara. Pune spuma de albus in compozita de galbenusuri. Amesteca bine, dar incet. Rastoarna compozitia peste merele coapte si intoarce aceasta minunatie de tort de mere in cuptor pentru inca vreo 20 de minute.

Vezi si alte bunatati cu mere

Trebuie sa ai mare grija pentru ca blatul se coace foarte repede. Dar ai timp sa pregatesti un sirop de toata lauda.

Pune o cana de apa pe foc. Intr-un vas potrivit pune o lingura de zahar sa se arda. Cand devine aramiu stinge zaharul cu apa fierbinte. Pune in sirop restul de unt si pudra de scortisoara.
 


Cand tortul este gata, trebuie rasturant imediat, inainte ca zaharul care imbraca merele sa se intareasca. Cand siropul si tortul s-au racorit bine pot insiropa tortul de mere. Lasa-l sa se raceasca bine. Serveste tortul de mere cu frisca. Este minunat!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!