Este sezonul toxiinfectiilor alimentare si a virozelor localizate la stomac. Cel mic poate fi expus cu usurinta unui microb sau virus asa ca este bine sa stii ce ai de facut daca te trezesti intr-o zi cu o diaree zdravana a copilului.
Cel mai important lucru pe care il poti face la inceput este...sa nu faci nimic. Corpul incearca sa elimine un agent patogen din organism. Ce putem face pentru copiii nostri bolnavi este sa ii facem sa se simta confortabil pentru a-i permite organismului sa-si faca treaba, sa fim acolo atunci cand au nevoie de noi si sa ii monitorizam atent pentru a nu se deshidrata. Sugarii si copii mici care sunt inca alaptati trebuie alaptati la cerere si poti uita de program pentru o vreme. Copiii mai mari ar trebui sa se abtina de la toate fluidele si alimentele, pana cand incetineste curatarea organismului. Introducerea solidelor si lichidelor prea repede poate irita si prelungi procesul.
Urmeaza sfaturile de mai jos pentru a trece impreuna cat mai repede si mai usor de episoadele diareice.
1. Nu face nimic pentru inceput. Ajuta-ti copilul sa se simta confortabil. Adauga sau elimina-i paturi si imbracaminte dupa cum este necesar. Cel mai important lucru pe care il poti face pentru copilul tau este sa ii monitorizezi gradul de deshidratare si sa ii oferi lichide doar la momentul potrivit.
2. Ia in considerare un remediu homeopatic in cazul in care copilul se simte foarte rau. Musetelul de exemplu este foarte bun in controlarea simptomelor diareei si este si un antiseptic natural.
3. Daca purjarea initiala dispare pentru cel putin trei ore, ofera-i cateva cuburi mici de gheata sa le suga. Este un mod foarte lent de introducere a fluidelor si este mai usor de suportat de catre organism decat apa potabila. In cazul in chips-urile de gheata nu sunt eliminate timp de o jumatate de ora, ii poti da ceva mai multe. Limiteaza consumul de lichide la 1-3 lingurite de chips-uri de gheata odata.
4. Atunci cand este clar ca apa de la chips-urile de gheata nu este eliminata prin scaun, il poti lasa pe cel mic sa bea cantitati mici de apa incet (nu mai mult de 1/4 ceasca), la una sau doua ore.
5. Este bine sa lasi sistemul digestiv sa se odihneasca cat mai mult posibil, dar metabolismul unui copil functioneaza atat de repede, incat va cere in curand de mancare. Este bine sa incepi prin a-i da solutii electrolitice pentru a ajuta organismul sa inlocuiasca ceea ce pierde prin diaree. Supele de casa din pui si din oase sunt in mod natural bogate in electroliti, la fel ca si laptele de cosos neindulcit. Este foarte important sa eviti orice bautura acidulata, pentru ca este plina de sirop de porumb si zahar. Chiar si produsele electrolitice pentru copii trebuie luate cu precautie, deoarece unele dintre ele sunt indulcite cu aspartam la care multe persoane sunt sensibile, iar multe contin coloranti artificiali si arome. Daca nu ai in casa solutiile de mai sus si copilul tau refuza sa bea apa, dilueaza o cantitate mica de suc de fructe (suc de 1 parte la 15 parti apa) si evita sucurile de citrice din cauza continutului lor de acid.
Cand copilul pare a fi gata sa manance pune-l la o dieta simpla bazata pe banane, orez alb, sos de mere, paine prajita. Aceste alimente sunt "obligatorii" si, ca urmare, sunt alimentele care trebuie evitate in primul rand atunci cand copilul este constipat. Este bine sa incepi cu o jumatate de felie de paine prajita sau cateva linguri de orez, pentru a evita aciditatea merelor si banane intr-un stomac deja sensibil.
6. De indata ce copilul nu mai elimina apa prin scaun, poti introduce in mod constant un probiotic pentru a reface flora intestinala. Este usor de amestecat in sos de mere, orez alb sau apa. Se recomanda o doza la fiecare 30-60 de minute, pana la disparitia simptomelor.
7. Lasa copilul sa se odihneasca cat mai mult posibil. Somnul aduce regenerarea organismului si disparitia simptomelor atat de neplacute.