Atunci când ai un copil mic, dar nu chiar bebeluş, ci suficient de mărişor să se enerveze extrem de rapid şi să fie foarte vocal atunci când își pierde răbdarea, posibilitatea de a mai ieşi în oraş la un restaurant scade simţitor... Şi nu este nicio plăcere pentru că, din când în când, mai simţi şi tu dorinţa să vezi lumea sau pur şi simplu să mănânci ceva ce nu ai gătit tu.
Cum poţi face asta?
Am văzut mulţi părinţi apelând la tehnologie. Copilul se aşază pe scaun cu telefonul sau tableta în faţă şi nu îşi mai ridică ochii până la final, uneori și după două ore. Doar că nu este o soluţie prea fericită. Până la urmă, aceasta este o experienţă pe care ar trebui să o trăiască şi el, să fie prezent, şi nu anesteziat de tehnologie.
Am văzut şi părinţi care alegeau în mod special un restaurant cu loc de joacă pentru copii. Numai că acestea nu sunt prea multe. Sau, cele care sunt, cel mai adesea aparţin unui mall. Iar tu nu ai vrea asta. Ai vrea un restaurant cochet, liniştit, cu mâncare bună.
Şi atunci ce fel de restaurant să alegi? Mai ales că acum ai putea merge oriunde, întrucât nu se mai fumează înăuntru. Alege după criteriul rapidităţii. Cât de repede servesc, cât de repede aduc nota de plată. Uită-te şi la spaţiul dintre mese. Preferabil să fie un spaţiu larg, dacă, neaşteptat, copilul se ridică de pe scaun şi o ia la fugă prin local.
Încearcă, pe cât posibil, să pregăteşti copilul în legătură cu ceea ce se întâmplă la un restaurant. Trebuie să îl înveţi să fie politicos. Poţi face asta jucându-vă de-a restaurantul acasă. Încurajează-i un pic şi latura pofticioasă explicându-i că poate alege ce îşi doreşte din meniu. Şi că poate să încerce şi de la tine ceva nou.
Este bine să ai la tine ceva care să îl ţină ocupat pe copil. Pot să fie creioane de colorat. Pot să fie figurine cu care să inventaţi o întreagă poveste în jurul farfuriilor de pe masă. Ba chiar şi mici gustări, gen felii de măr, ca să mai treacă timpul până vine comanda făcută. Faceţi şi o vizită la toaletă ca să vă spălaţi pe mâini. Toate toaletele noi li se par copiilor fascinante.
Dacă ieşi la restaurant cu copilul este bine să te aştepţi de la început că toată atenţia să se îndrepte înspre el. Doar în acest fel îl poţi ţine pe scaun. Nu confunda o astfel de ieşire cu vreo cină romantică. Decât să te întrerupă din două în două secunde atunci când vorbeşti cu un adult mai bine cedezi din start şi vă jucaţi ceva împreună. Număraţi câţi bebeluşi sunt în restaurant, spune-i copilului să descopere tabloul cu peştele, explică-i ce face fiecare persoană care lucrează într-un restaurant etc.
Dacă vrea să se ridice de la masa nu este indicat să îl laşi pe copil să se plimbe singur prin local. Poate să îi deranjeze pe ceilalţi oameni. Sau un chelner să se împiedice de el. Dacă vrea neapărat să se mişte, atunci unul dintre părinţi poate să iasă cu el din restaurant. Cu toate acestea, ar fi bine să îl obişnuiţi să stea pe scaun.
Nu uita să îl lauzi pe copil cu generozitate pentru că stă frumos la masă, pentru că mănâncă singur. Nu lua asta a fi de la sine înţeles. Dacă însă, dimpotrivă, are o zi proastă şi face o criză, accepta că există oricând riscul acesta. Cere mâncarea la pachet, plăteşte şi pleacă. Chiar dacă se întâmplă aşa nu renunţa. Este o chestiune de exerciţiu. Până la urma veţi ajunge să vă bucuraţi împreună de o ieşire la restaurant.