Sari la conținut

Trucuri de parenting care promit să te ajute să faci față unui copil neastâmpărat

Hei, părinți dragi, știm că nu e deloc ușoară viața cu un copil (sau mai mulți) neastâmpărat. Se simte doar ca și cum ai fi permanent într-un roller coaster în care te rogi să îți reziste inima și să se termine cursa, mai devreme sau mai târziu. Numai că, oricând s-ar termina, nu apuci să respiri bine că iar se apasă butonul de start, când îți e lumea mai gravă. Inspirați, expirați și... citiți trucurile de mai jos! Noi zicem că pot fi de foarte mare ajutor:

Stabilește limite clare - Copiilor le place să cunoască regulile, așa că trebuie expuse cu claritate și, mai ales, respectate. Fii fermă, dar corectă. Dacă spui că nu se poate înghețată înainte de cină, atunci așa să fie. Consecvența este arma ta secretă.

Folosește întărirea pozitivă
- Dacă vezi că micuțul tău se comportă bine, laudă-l. Atenția pozitivă face minuni. Un high-five sau un simplu „bravo” poate schimba total situația; în bine!

Pauzele fac minuni
- Mai știți celebra vorbă Piua?! Ei bine, o pauză la momentul potrivit chiar poate face minuni. Când simți că unul dintre voi nu mai poate, spuneți doar atât: Piua. Setați alarma telefonului și, timp de 1 minut sau cât stabiliți, opriți-vă să stați separat și să respirați.

Citește și Evitați aceste comportamente-capcană! Ele pot distruge psihic copilul

Fii un model de urmat
- Copiii sunt ca niște bureți. Ei absorb tot ce îi înconjoară, în special comportamentul părinților. Arată-le cum să gestioneze cu calm frustrările și provocările. Îți vor urma exemplul.

Creați o rutină - Copiii se bucură de rutină. Zilele previzibile îi fac să se simtă în siguranță. Stabiliți un program pentru mese, timpul de joacă și ora de culcare. A ști ce urmează poate reduce aceste crize aleatorii.

Redirecționează-i energia - Ai o tornadă de energie pe mâini? Canalizeaz-o în ceva pozitiv. Angajează-ți copilul în activități care îi captivează atenția, cum ar fi mersul pe bicicletă, alergatul, săritul la trambulină etc.  Un copil ocupat este un copil fericit și... mai liniștit acasă.

Oferă opțiuni - Lăsați copilul să se simtă în control, oferindu-i alegeri. „Vrei să porți cămașa roșie sau albastră?” Îi dă putere și evită luptele inutile pentru putere.

Folosește umorul ca armă - Râsul este un instrument puternic. Faceți o glumă, faceți fețe amuzante sau transformați o situație frustrantă într-un joc. Puțin umor poate reduce tensiunea într-o clipă.

Rămâi calm în mijlocul furtunii - Când lovește haosul, păstrează-ți calmul. Să țipi și să-ți pierzi cumpătul nu te va ajuta, ci mai rău va intensifica fenomenul. Respiră adânc, numără până la zece și abordează situația cu capul limpede.

Citește și Copilul tău are nevoie de ajutor în gestionarea furiei? Iată ce poți face pentru el

Învață-l abilitățile de rezolvare a problemelor - Învață-ți copilul să rezolve problemele în mod independent. Încurajează-l să se gândească la soluții și să facă alegeri. Astfel, i se sporește încrederea în sine și ți se reduce și ție volumul de muncă.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!