De multe ori am fost intrebata de parinti cum sa procedeze cu copilul lor, ca sa nu mai fie in permanenta nemultumit, trist, agresiv etc. Le-am raspus simplu “Trebuie in primul rand sa afli care este trairea resimtita de copilul tau”. Dar sa descoperi ce simte copilul tau nu este usor!
De exemplu bebelusii isi exprima in permanenta trairile, prin gangurit, ras, zambet, dar cel mai des prin strigate sau plans. Din acest motiv mamele stiu ca atunci cand bebelusul lor plange are nevoie sa fie schimbat, alaptat, alintat, adormit sau pur si simplu sa i se acorde atentie, sa i se vorbeasca.
In schimb, pe masura ce creste, devine din ce in ce mai dificil sa afli ce simte copilul tau. Trairile devin mai profunde, interactiunea cu copiii si adultii din jurul lui il poate supune la sentimente diverse, de la fericire la tristete si chiar frustrare. Copilul invata treptat sa vorbeasca dar nu inseamna ca in mod automat invata sa isi exprime si sentimentele. Ei au nevoie de sprijinul adultilor pentru a-si crea un vocabular emotional. De asemenea au nevoie sa fie lasati sa exprime ceea ce simt.
Sa presupunem ca te afli in parc si baietelul tau ii spune unei doamne, care l-a tras de falcute, “pleaca de aici, nu imi place de tine”. Sigur toti am trecut prin astfel de momente. Cum reactionezi? Ii spui copilului “Nu este frumos sa vorbesti asa, cere-ti scuze imediat”? O astfel de situatie l-ar face pe copil sa creada ca este rau sa spui ceea ce simti. Pentru copil ar fi mai benefic sa ii explici doamnei ca baietelul tau are doar 3 ani si nu stie multe lucruri. Poti apoi, dupa ce te indepartezi de doamna, sa vorbesti cu copilul tau despre ceea ce a simtit. Un copil care are acces la ceea ce simte poate fi ajutat de un adult sa isi gestioneze trairea.
Nu sustin ca toti copiii, indiferent de varsta trebuie sa spuna ceea ce simt fara a avea grija de sentimentele celor din jur. In schimb, la varste mici, daca nu le permiti sa isi exprime sentimentele vor deveni ulterior inhibati si emotivi.
Copiii au nevoie sa isi identifice emotiile si invata sa faca acest lucru prin exemplificare repetata si prin tehnici creative. Ulterior vor stii sa “citeasca” si trairile celor din jur si sa se adapteze la ele.
Cum il poti ajuta? Ofera-i un mediu deschis in care sa isi poata impartasi in siguranta sentimentele, fara a-i fi teama de urmari. Vorbeste-i in permanenta despre sentimentele tale pentru a-si crea un vocabular emotional (fericit, emotionat, iubitor, entuziasmat, speriat, ingrijorat, dezamagit etc).
Daca intampini dificultati in gestionarea acestor situatii poti apela la specialist care sa te ajute sa gasesti solutii .
Copiii nu stiu intotdeauna ce simt, dar pot afla prin joc. Exista o multitudine de tehnici creative prin care copilul invata sa isi exprime trairile si totodata isi dezvolta abilitatea de a fi inventivi (colaj, modelaj, desen, pictura, teatru, basme si povesti terapeutice, muzica si dans). Astfel poti sa te joci creativ cu cel mic acasa sau il poti inscrie la diverse ateliere de dezvoltare a creativitatii. Prin experimentarea unei forme libere de a crea copiii pot fi convinsi, intr-un mod simbolic sa isi exprime trairile puternice pe care le resimt.
O alta modalitate, chiar si mai distractiva, este aceea de a merge cu copilul tau la ateliere sustinute de specialisti, unde jocul devine mai productiv/util decat ai putea vreodata sa iti imaginezi. Vei ramane surprinsa cate poti invata intr-un mod relaxant si folosind material simple, avute oricand la indemana.
Articol scris de Cristina Buja, psiholog la asociatia Fii un nume.
Am lucrat cu copii si adolescenti oferind atat asistenta psihologica individuala cat si de grup. Scopul sedintelor de consiliere a fost de a oferi beneficiarilor sprijin in luarea unor decizii importante pentru rezolvarea unor situatii de criza. Am realizat „Grupuri de dezvoltare personala pentru scolarii mici cu dificultati de exprimare emotionala” si „Grupuri de dezvoltare a creativitatii pentru copii de varsta scolara”
Articole relationate
Cum îți ajuți copilul de grădiniță să memoreze mai ușor poeziile pentru serbare
Memorarea unei poezii poate părea o provocare pentru un copil de grădiniță, dar cu abordarea potrivită, procesul poate deveni o experiență distractivă și plină de...
Accident rutier în care a fost implicat un microbuz școlar. Cel puțin un copil a fost rănit
În județul Caraş Severin, un microbuz şcolar a fost implicat într-un accident rutier. Un copil de 12 ani şi o femeie au fost răniţi.
Semnale de alarmă în primele 6 luni: la ce să fie atenți părinții
Primele luni din viața unui copil sunt esențiale pentru dezvoltarea sa fizică, emoțională și socială. În această perioadă, părinții pot observa semne timpurii...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu