Sari la conținut

Tulburările de alimentație la copii și adolescenți: simptome, cauze și tratament

Tulburările de alimentație sunt afecțiuni comportamentale caracterizate prin alimentație neglijentă. Dacă este lăsată netratată, o tulburare de alimentație poate provoca malnutriție, afectând dezvoltarea fizică și mentală a copilului.

Tulburările de alimentație la copii și adolescenți. Tipuri de tulburări de alimentație

Tulburările de alimentație sunt de mai multe tipuri, precum:

Anorexia - tulburare gravă în care un copil are o greutate corporală mică și percepția de sine a unei imagini corporale distorsionate. Acești copii sunt în mod constant îngrijorați de creșterea în greutate și pot manifesta nemulțumiri față de dimensiunea corpului lor, deși sunt sănătoși. Ca urmare, ei se pot înfometa sau își pot reduce aportul de calorii.

Bulimia - un copil cu bulimie prezintă episoade de alimentație excesivă, urmate de episoade de vomă, pentru a scăpa de excesul de calorii.

Tulburarea de alimentație excesivă - copiii cu tulburare de alimentație excesivă mănâncă în cantități mari, apoi se simt vinovați și tind să devină depresivi. De asemenea, ei pot manifesta dezinteres pentru a scăpa de excesul de calorii, crescând riscul de obezitate.

► Citește și: Ortorexia la adolescenți: când alimentația sănătoasă este tot ceea ce contează

Tulburarea de evitare/restricție a consumului de alimente - în tulburarea de aport alimentar prin evitare/restricție, un copil refuză să mănânce alimente pe baza caracteristicilor lor senzoriale, cum ar fi gustul, culoarea, temperatura, textura sau aroma. Această tulburare poate cauza deficiențe nutriționale.

Tulburările de alimentație la copii și adolescenți. Cauzele tulburărilor alimentare

Tulburările de alimentație pot apărea din cauza problemelor sociale, psihologice sau biologice. Semnele tulburărilor alimentare includ:

  • Anxietate
  • Depresie
  • Scăderea stimei de sine
  • Concepție greșită despre imaginile corpului
  • Influența negativă a media asupra stigmatizării greutății
  • Stres și traumă
  • Inflexibilitate comportamentală
  • Tulburări de dispoziție.

Potrivit unor studii, tulburările de alimentație ar putea fi cauzate și de genetică. Un copil care are un părinte sau o rudă apropiată cu o tulburare de alimentație, l-ar putea pune și pe cel mic în pericol. În mod similar, un copil crescut într-un mediu conștient de corp și axat pe dietă poate dezvolta o tulburare de alimentație.

Tulburările de alimentație la copii și adolescenți. Tratamentul pentru tulburările de alimentație

Tratamentul tulburărilor de alimentație la copii poate include următoarele:

Consiliere nutrițională: un dietetician ar putea planifica o dietă pe baza stării nutriționale a copilului. El poate chiar să îți ghideze copilul în alegerea modelelor alimentare potrivite.

► Citește și: Părinți, știți ce și cât trebuie să mănânce un copil de vârstă școlară?

Psihoterapie: Deoarece tulburările de alimentație se încadrează și în spectrul psihologic, medicul ar putea să-i recomande copilului o ședință de consiliere la un psiholog.

Medicamente: Suplimentele cu vitamine și minerale pot fi recomandare în funcție de starea nutrițională a copilului. Dacă copilul este deprimat, se pot prescrie și antidepresive.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!