Una dintre cele mai importante situații în ceea ce privește parentingul și siguranța copilului este tragedia de a uita un copil într-o mașină, atunci când este caniculă.
Noile cercetări arată că oricine este, de fapt, capabil să-și uite copilul în mașină și nu are nimic de-a face cu a fi un părinte „bun” sau „rău”.
Un expert în neuroștiința cognitivă care a studiat rolul memoriei în astfel de tragedii constată că stresul cu care se confruntă cei mai mulți părinți în fiecare zi face ca aceste pierderi de memorie să fie des întâlnite. "Uitarea unui copil în mașină nu este o problemă de neglijență, ci o problemă de memorie", spune David Diamond, doctor și profesor de psihologie la Universitatea din Florida de Sud.
Din 1998, aproximativ 950 de copii au murit din cauză că au fost uitați în mașină, pe caniculă, în SUA.
„Cel mai frecvent răspuns este că părinții neglijenți își uită copiii în mașini, însă lucrurile nu stau chiar așa. Este doar o chestiune de circumstanțe. Acest lucru i se poate întâmpla oricui”, spune Diamond.
Cercetările lui Diamond arată că, din cauza faptului că majoritatea familiilor își schimbă rutina zilnică în timpul verii, perturbând astfel tiparele normale de comportament, incidentele tragice precum uitarea unui copil în mașină devin din ce în ce mai comune.
► Citește și: Avertisment: 2-3 copii mor săptămânal vara, lăsaţi nesupravegheaţi în maşină. Trebuie să evităm aceste tragedii! - VIDEO
Cum funcționează creierul când vine vorba de memorie
Există două părți ale memoriei: cea prospectivă și cea semantică. Memoria prospectivă ne ajută să ne amintim că avem ceva de făcut în viitorul apropiat, în timp ce semantica ne permite să acționăm pe „pilot automat”, fără să ne amintim detalii clare.
Așadar, în timp ce memoria prospectivă ne ajută să facem schimbări în rutinele noastre zilnice și în tiparele de comportament, atunci când suntem stresați sau distrași, această parte a memoriei noastre poate eșua.
„Creierului nostru îi dăm multe sarcini și trebuie să acceptăm acest lucru. De asemenea, trebuie să acceptăm că memoria umană este defectuoasă”, transmite Diamond.
Pentru a preveni astfel de tragedii, încearcă să faci următoarele lucruri:
- Păstrează întotdeauna mașina încuiată și ține cheile de la mașină departe de copii.
- Crează un memento vizual. Așează geanta cu lucrurile copilului pe scaunul pasagerului din față.
- Pune lucrurile importante pe bancheta din spate, pentru a te forța să verifici această zonă. Păstrează-ți geanta sau prânzul în acest loc, zilnic.
- Nu lăsa niciodată un copil nesupravegheat într-un vehicul, indiferent de temperatura exterioară. Vehiculele se pot încălzi rapid până la niveluri potențial fatale chiar și în zilele cu temperaturi mai mici.