Sari la conținut

Un soi de cartofi prajiti

Intreaba un copil care sunt mancarurile lui favorite si iti va raspunde cartofii prajiti si pizza. Nu poti sa il contrazici pentru ca prajiti cartofii sunt absolut deliciosi, dar in acelasi timp sunt nesanatosi.

In topul cartofilor deliciosi se afla si chipsurile care insa si ele sunt la randul lor pe lista alimentelor cu un mare NU in fata. Ce zici daca am reusi sa le facem copiilor cartofi prajiti sub forma de chipsuri care in acelasi timp sunt si sanatosi?

Iata reteta de cartofi Hasselback. 

Pentru ca am fost intrigata de nume am cautat sa vad de unde vine si iata ce am aflat:

„Cartofii Hasselback sunt un fel de mancare, nu o varietate de cartof cum se crede deseori. Numele vine de la un restaurant unde au fost pentru prima data gatiti in anul 1940 si poarta numele de hasselbackspotatis. Numele restaurantului este Hasselbacken si este situat in Stockholm, Suedia si a fost deschis in anul 1748.”

Pentru aceasta reteta unele varietati de cartof sunt mai bune decat altele si cartofii mijlocii au cele mai multe sanse sa devina o mancare reusita. Ideal, pentru o persoana sunt necesari unul sau doi cartofi medii.

Iata mai jos o reteta simple de cartofi Hasselback. Pentru reteta foloseste cartofi albi (tip Yukon), decojiti si apoi feliati pana aproape de capat, pentru a mentine cartoful intreg. Cartofii Haselback se servesc fierbinti si au un gust delicios de cartofi prajiti. Au coaja crocanta si interiorul moale!

Reteta de cartofi Hasselback. 

Timp de preparare: 10 minute, timp de coacere 50 de minute.

Ingrediente:

  • 6 cartofi albi (tip Yukon Gold) – spalati, curatati si uscati
  • 4 linguri de unt topit sau ulei de masline
  • Sare si piper proaspat macinat
  • Branza parmezan rasa
  • 1 lingurita de cimbru proaspat

Instructiuni:

  • Incalzeste cuptorul la 220 de grade Celsius
  • Taie felii cartoful (cca o jumatate de cm grosime) si ai grija sa nu tai de tot pentru a mentine cartoful intact.
  • Unge cartofii cu unt si pune sare si piper.
  • Aranjeaza cartofii intr-un singur strat pe o hartie de copt
  • Coace pentru 30 de minute, si scoate cartofii din cuptor (deocamdata)
  • Straturile vor fi acum despartite. Foloseste un cutit de unt pentru a desparti straturile care nu s-au dezlipit.
  • Amesteca untul ramas, branza parmezan si cimbrul si unge generos cartofii cu acest mix de unt, inclusiv in partea de jos. Tot ce mai ramane din unt trebuie sa fie stropit peste cartofi.
  • Mai pune putina sare si putin piper.
  • Coace cartorii inca 25-30 de minute pana cand straturile din centru sunt tari.
  • Permite-le sa se raceasca pentru 5 minute inainte sa ii servesti.
  • Daca vrei pune si cimbru proaspat (probabil ca cei mici nu vor vrea).

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!