Sari la conținut

Urechea inotatorului

Ce inseamna urechea inotatorului?

Este o infectie pe care copiii si adultii o fac atunci cand inoata intr-o piscina sau lac, dar se poate intampla oricui. Atunci cand orice lichid ajunge in canalul auditiv afecteaza tesutul protector, facand ca bacteriile sa ajunga mai usor, sa se multiplice si sa se fixeze. Orice infectie a urechii externe, in sau langa canalul auditiv, e catalogata ca urechea inotatorului sau otita externa.

Cum se poate imbolnavi copilul de urechea inotatorului daca nu inoata?

Apa poate intra in urechi in timpul unei bai, sau poate a bagat ceva in ureche, pregatind terenul pentru o infectie. Aceasta se intampla si daca parintii incearca sa indeparteze ceara cu un betisor special, altor copii le place sa se scarpine in urechi cu aceste betisoare. Nici una din cele de mai sus nu e o idee buna, pentru ca ceara are un rol de protectie. Retine praful si bacteriile care intra in canalul auditiv dupa care, fire de par aproape invizibile imping ceara afara. Daca un betisor cu varf de bumbac impinge ceara prea adanc in canalul auditiv, zona este predispusa infectiilor bacteriene. Unele afectiuni ale pielii, incluzand psoriazisul si dermatita, poate face ca aceste persoane sa fie mai predispuse acestui tip de afectiune.

Cum iti poti da sema daca micutul tau are acest tip de infectie?

O infectie a urechii externe, incepe in mod obisnuit cu prurit. Pe masura ce boala avanseaza poate provoca dureri ale urechii si sensibilitate. Daca durerea e mai puternica atunci cand mesteca sau cand il tragi usor de lobul urechii, e foarte posibil sa sufere de urechea inotatorului.

Verifica si urechea daca observi inrosire sau o crusta. Alte simptome includ pierderea temporara a auzului sau o secretie galbuie cu miros neplacut.

Optiunile de tratament

Desi este intelept sa-ti duci copilul la pediatru, aceasta afectiune trece, de obicei, de la sine si trece usor cu tratamant facut acasa. Tine urechea infectata uscata si pune-i picaturi antiseptice in urechi. Lasa-le in interior cateva minute, tinanad copilul cu urechea afectata orientata in sus. Apoi, lasa-o sa se dreneze. Tine comprese calde pe urechea copilului pentru a usura durerea.

Doctorul  ti-ar putea prescrie picaturi combinate pentru a reduce inflamatia si omoara bacteriile. Daca infectia a avansat, probabil va trebui sa ia antibiotice. Depinzand de nivelul de disconfort, s-ar putea sa aiba nevoie si de medicamante pentru durere.

Cand ar trebui sa sun pediatrul?

Suna-l, daca copilul:

-    Are simptome care dureaza mai mult de patru, cinci zile
-    Are des infectii ale urechii sau face des urechea inotatorului
-    Are diabet sau sistemul imunitar slabit
-    A avut timpanul fisurat sau o interventie chirurgicala
 -   Are secretii abundente si sufera de o scaderea a auzului

Du-l imediat la doctor daca copilului tau i se umfla fata, face febra sau simte intepaturi in ureche. In cazuri foarte rare acesta infectie se transmite catre urechea interna si in fluxul sangvin.

Prevenire  

Nu iti face griji ca ar putea-o lua de la alti copii, aceasta infectie nu este contagioasa. Incearca sa amesteci putin otet cu apa si sa pui cateva picaturi de solutie de doua trei ori pe saptamana. Suna-ti pediatrul daca micutul tau are probleme cu ceara din urechi, dar nu incerca sa o indepartezi singura. Adu-ti aminte ca este foarte important sa protejezi cat se poate urechile copilului.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!