Sari la conținut

Urgentele si primele ingrijiri

Chiar daca este imposibil sa evitati toate situatiile de urgenta, puteti contribui la prevenirea lor. Multe masuri preventive pot reduce riscul si astfel va aparati contra situatiilor de urgenta.

Ranile sunt principala cauza a decesului la copiii mici. Ele singure ocazioneaza mai multe decese ca toate celelalte cauze reunite. Dintre toate persoanele care mor din cauza unei rani, 40 sunt admise in spital si 1300 ajung la serviciile de urgenta.

A fi bine pregatit pentru cazurile de acest gen poate face o diferenta importanta, mai ales ca e vorba de siguranta si de bunastarea copilului dumneavoastra.

Pentru a asigura sanatatea si protectia membrilor familiei dumneavoastra, puteti reduce si preveni riscurile de accident detectand risurile potentiale care va inconjoara.



 Pregatirea pentru situatiile de urgenta

Majoritatea accidentelor au loc in casa, puteti deci lua cateva masuri de precautie:

-         Pastrati la indemana informatiile importante in caz de urgenta. Puteti, de exemplu, sa afisati o lista pe frigider si sa puneti una in masina.

-         Tineti carnetele de sanatate ale copiilor completate la zi.

-         Sa aveti in casa si in masina o trusa de prim ajutor si asigurati-va ca aveti minimul necesar si cand mergeti sa faceti sport.

-         Asigurati-va sa inlocuiti articolele folosite sau perimate.

-         Toate persoanele ce sufera de probleme medicale grave (epilepsie, diabet, boli cardiace sau alergii severe) ar trebui sa poarte un pandantiv sau o bratara care sa specifice starea sa.

-         Incercati sa fiti in permanenta informati in privinta securitatii.
 

 Masuri preventive de luat acasa

-         Securizati prizele electrice cu capace speciale.

-         Aveti grija sa nu lasati la indemana copiilor ace, nasturi, mancare sau orice alt obiect mic pe care un copil il poate duce la gura si inghiti.

-         Aplicati colante sau ilustratii pe usile din sticla pentru a evita ca micutul dumneavoastra sa se izbeasca accidental.

-         Retrageti sau deplasati obiectele grele, taioase, sau ascutite, cum sunt vazele, ramele sau lampile. Ii impiedicati astfel pe copii sa se agate si sa cada.

-         Scoateti fetele de masa pe care copilul le-ar putea prinde si trage catre el.

-         Puneti bariere de siguranta la poalele si la inaltimea scarilor.

-         Verificati ca ferestrele sa fie securizate pentru a impiedica copilul sa se catere. In cazul in care incuietorile nu sunt bune, inlocuiti-le si nu asezati nicio mobila in fata ferestrei, deoarece i-ar putea facilita accesul la fereastra.

-         Puneti perdelele, draperiile sau cordoanele pentru strans in afara camerei copilului, acestea din urma fiind  un pericol de strangulare.

-         Pastrati sacii de plastic cat mai departe de copii.

-         Utilizati vopsea non-toxica si fara plumb pentru casa.

-         Pastrati toate produsele de curatat, vopsit, produsele pentru gradinarit si toate substantele periculoase intr-un loc securizat si greu accesibil copilului.

-         Protejati semineul sau soba cu combustie lenta cu un paravan pentru a limita accesul.

-         Daca faceti treburi prin casa, asigurati-va ca toate ustensilele nu sunt la indemana copiilor. Toate containerele cu produse, de vopsit, de lacuit trebuie sa fie bine inchise dupa utilizare. Trebuie deasemenea sa verificati ca suruburile, cuiele, praful si reziduurile de materiale de constructie sa fie bine stranse si curatate.

-         Atunci cand trebuie sa utilizati un produs foarte toxic, nu apropiati produsul de ochi. Daca trebuie sa parasiti incaperea pentru a raspunde la telefon sau la usa, luati produsul cu dumneavoastra.

-         Tineti departe de copii chibriturile si brichetele.

-         Reglati temperatura apei calde la 49°C, daca se poate. La 60°C, pielea poate suferi arsuri de gradul III doar in cateva secunde, ceea ce s-ar intampla in trei minute la o temperatura a apei de 49°C. Aceste minute suplimentare pot fi foarte importante.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!