Am auzit multe lucruri pro si contra vaccinurilor antigripale. Ba ca este ineficient sau te imbolnavesti mai rau daca il faci, ba ca este cea mai buna solutie impotriva gripei.
Daca te gandesti ca o gripa este doar o gripa care trece, neplacuta in cele 7-10 zile de manifestare si atat, trebuie sa iti spunem ca gripa poate duce la o complicatie grava: penumonia gripala.
Aceasta evolueaza rapid si duce de multe ori la deces prin insuficienta respiratorie acuta greu sa tratat. Si daca aceasta nu este in masura sa te faca sa reconsideri gravitatea gripei trebuie sa stii ca mai are cateva complicatii date de suprainfectarea bacteriana: traheite, bronsite, bronsiolite, meningoencfalite.
Iata de ce vaccinul antigripal este o idee buna pentru toate familiile. Nu cauzeaza gripa (cum se aud atatea zvonuri) si ii ajuta pe copii si pe parinti sa nu se imbolnaveasca. Gripa este mult mai rea decat o simpla raceala, tine mai mult si are simptome mai puternice.
Bebelusii mai mici de 6 luni nu pot fi vaccinati, dar este bine sa fie vaccinati toti cei din jurul lui care au grija de el, pentru a-l proteja. Este important deoarece bebelusii sunt mai expusi complicatiilor grave in urma gripei.
Cine trebuie sa fie imunizat prin vaccin antigripal?
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea antigripala in primul rand persoanelor la risc (personal medical, persoane peste 65 ani, persoane cu afectiuni cronice, gravide) dar si a copiilor peste varsta de 6 luni. Practic toata lumea poate beneficia de vaccinul antigripal.
Detaliind, este important pentru cei care au un risc de a dezvolta probleme de sanatate in urma gripei, incluzand:
- Toti copii de la 6 luni la 4 ani
- Persoanele peste 65 de ani
- Toate gravidele, femeile care doresc sa ramana insarcinate, au nascut de curand sau care alapteaza in timpul sezonului de gripa
- Toti cei cu sistem imunitar slabit
- Toate persoanele cu o boala cronica, cum ar fi astmul
- Copii si tinerii care iau aspirina in mod regulat si pot dezvolta sindromull Reye daca contacteaza gripa
- Ingrijitorii si oricine in contact cu grupuri de persoane cu risc (copiii mai mici de 5 ani)
Mai sunt cateva cazuri in care vaccinul antigripal este contraindicat. Spune-i medicului daca copilul tau:
- A avut vreodata o reactie severa la vaccinarea antigripala
- Are sindrom Guillain-Barré
Tipuri de vaccinuri antigripale
Exista mai multe tipuri de vaccinuri. Unul dintre ele (denumit trivalent) protejeaza impotriva celor trei tulpini de virus gripa (de obicei, doua tipuri de virusuri de gripa A si unul de virus B). Altul (denumit cuadrivalent) protejeaza impotriva a patru tulpini.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) stabileste in fiecare an trei tipuri de tulpini de virusuri pentru structura unui vaccin adecvat fiecarei emisfere (nord si sud). Acestea reprezinta tulpinile cu cea mai mare probabilitate de a circula in sezonul rece din acel an. In fiecare an tulpinile de virus gripal se schimba. Perioada optima de imunizare este la inceputul lunii octombrie, pentru ca imunitatea apare la cca 2 saptamani de la efectuarea vaccinului. Vaccinul protejeaza de obicei 6 luni dar uneori protectia este prelungita la 12 luni.
Vaccinul poate fi administrat copiilor in doua moduri: prin injectie sau pulverizat in nas.
Amandoua modurile sunt eficiente, dar studiile recente au aratat ca sprayul nazal poate fi mai eficient in cazul copiilor mici. Expertii recomanda ca vaccinarea copiilor intre 2 si 8 ani sa se faca cu ajutorul sprayului nazal atunci cand este disponibil. Daca nu exista, trebuie facut vaccinul injectabil.
Sprayul nu este recomandat copiilor bolnavi sau femeilor gravide. Unle vaccinuri cum ar fi cele fara ou sau injectiile intradermale (injectate sub piele si nu in muschi) sunt aprobate doar pentru adulti in acest moment.
Alergia la oua si vaccinul antigripal
Ai auzit probabil ca este interzis sa administrezi vaccinul unui copil cu alergie la ou (de fapt la proteinele din ou). Intre timp, expertii in sanatate au spus ca este atat de putin ou intr-un vaccin incat nu poate declansa un raspuns alergic, chiar si in cazul copiilor cu alergii severe. Nu este insa cazul vaccinului nazal.
Oricum este bine ca administrarea vaccinului la un copil cu alergie severa sa se faca numai in cabinetul medicului.