Numărul infecțiilor la nivel mondial cu SARS-CoV-2 a depășit 56 de milioane, iar numărul continuă să crească, în ciuda restricțiilor. Având în vedere că nu ne-am mai confruntat cu acest tip de virus până acum, sistemele de sănătate nu au fost pregătite pentru a-i face față.
Cu toate acestea, un studiu publicat luna aceasta în mBio, un jurnal al Societății Americane de Microbiologie, a strâns dovezi care susțin teoriile anterioare conform cărora un tip de vaccin existent poate proteja împotriva simptomelor mai severe ale infecției cu COVID-19.
Cercetătorii studiului au descoperit o corelație inversă între oreion și severitatea simptomelor de COVID-19 la persoanele care au fost vaccinați împotriva rujeolei-oreionului-rubeolei MMR II.
Legătura dintre ROR și severitatea simptomelor de COVID-19
În septembrie, o echipă de la Medica Sur din Mexico City, condusă de Dr. Larenas-Linnemann, a publicat concluziile ultimului studiu, care sugerează rolul vaccinului ROR în reducerea severității simptomelor COVID-19.
În lucrarea lor publicată în revista Allergy, cercetătorii au explicat modul în care persoanele vaccinate cu ROR de la începutul pandemiei păreau să dezvolte simptome mai puțin grave, față de cum s-ar fi așteptat.
► Citeşte şi: Importanța vitaminei D, în lupta cu COVID-19
Pentru a urmări această ipoteză, Jeffrey E. Gold, președintele organizației Rescue Me și o echipă de cercetători au început să lucreze la un studiu, pentru a investiga posibila legătură între vaccinul ROR și severitatea simptomelor de COVID-19.
În studiu au fost recrutate 80 de persoane care au fost alocate într-unul dintre cele două grupuri – un grup ROR II format din 50 de persoane care aveau anticorpi ROR din vaccinul ROR II și un grup de comparație format din persoane care nu au fost vaccinate și care ar fi obținut anticorpi din infecțiile anterioare cu rujeolă, oreion sau rubeolă.
În cadrul grupului ROR II, cei care au fost imuni funcționali au avut niveluri ridicate de titruri ale oreionului. Pe măsură ce nivelurile de titruri are oreionului s-au redus, simptomele de COVID-19 au devenit mai pronunțate.
Este posibil ca vaccinurile ROR să ofere o cale către reducerea prevenirii infecției, a răspândirii virusului și a reducerii severității simptomelor.
Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare înainte ca o concluzie fermă, cu privire la rolul ROR în combaterea COVID-19, să poată fi stabilită.