Sari la conținut

Vaccinuri optionale

Pe langa vaccinurile obligatorii, copilul tau poate beneficia de imunizari suplimentare. Chiar daca tu decizi daca le faci sau nu, nu face aceste vaccinuri fara sa consulti medicul si fara sa stabilesti, impreuna cu el, care este cel mai bun moment in care aceste vaccinuri suplimentare pot fi facute.
 
Varilrix - vaccinul impotriva varicelei se administreaza copiilor intre 1 an si 12 ani prin injectie subcutanata. Ca si reactii adverse s-au raportat durere la locul injectarii, febra, eruptie de tip varicelos care poate apare pana la o luna de la vaccinare. Se poate administra impreuna cu alte vaccinuri.
 
 

Vaccinul contra Rotavirus care cauzeaza diaree severa la copil se administreaza oral si sunt necesare doua sau trei doze in functie de tipul vaccinului. Se va incepe cu o prima administrare la sase saptamani urmata de a doua administrare la patru si la sase luni. Acest vaccin poate produce iritabilitate, diaree usoara sau voma. El se recomanda in general copiilor care stau la cresa sau in alte institutii si nu este o necesitate pentru copilul mic ingrijit corespunzator acasa.

Vaccinul antigripal. Exista mai multe tipuri de vaccin antigripal. Este un vaccin injectabil care se administreaza inainte de inceperea sezonului rece si protejeaza copilul impotriva virusurilor care circula in anul curent. Ca si reactii adverse poate da durere la locul injectarii si simptome usoare care sunt similare unei raceli si care dispar in 1-2 zile. Vaccinul se poate administra dupa sase luni.
 

Vaccinul pneumococic conjugat, este un vaccin injectabil care protejeaza copilul impotriva infectiei cu pneumococ, 13 dintre cele mai virulente tulpini. Pneumococul poate cauza otite, pneumonii si chiar meningita (rar) cei mai expusi fiind copiii sub doi ani. Sunt necesare 4 doze, 3, 2 sau una singura pentru copiii mai mari. Ca si reactii adverse pot apara oboseala, durere la locul injectarii, scaderea poftei de mancare, febra usoara, iritabilitate.

Vaccinul contra hepatitei A (Havrix Junior), se administreaza injectabil de la 1 pana la 15 ani si sunt necesare doua doze la interval de sase luni intre ele. Hepatita A este relativ raspandita in Romania ceea ce face acest vaccin o solutie buna pentru eventualele neplaceri ale bolii. Acest vaccin are potential alergizant usor mai ridicat de aceea e bine sa fiti in preajma unui serviciu medical in timpul imediat ulterior administrarii vaccinului.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!