Organizația Mondială a Sănătății recomandă introducerea vinetelor în alimentaţia bebeluşului pe la vârsta de 8-10 luni, însă cu mai multă precauţie decât în cazul altor alimente, întrucât pot provoca efecte digestive neplăcute, din cauza seminţelor numeroase şi a texturii mai greu de digerat de stomacul sensibil al copilului.
Se consideră că vinetele sunt originare din India, unde au crescut ca plante sălbatice şi au fost cultivate pentru prima dată în China, iar în Europa au devenit foarte populare în timpul Evului Mediu, atunci când au fost aduse prima dată de către maurii din Africa de Sud.
►Citește și Sfecla roșie în alimentația copilului. Beneficii și restricții
Nutriționiștii recomandă vinetele ca fiind benefice pentru inimă, digestie şi pentru sănătatea întregului organism, datorită numeroaselor substanţe nutritive în care abundă. De exemplu:
- Vitamina A
- Vitamine B (B1, B2, B3 şi acid folic)
- Vitamina C
Minerale
- Potasiu
- Calciu
- Magneziu
- Fier
- Fosfor
De asemenea, vinetele conţin anumiţi fitonutrienţi esenţiali care îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi hrănesc creierul. Aceşti nutrienţi există în cantităţi mai mari în coaja vinetelor, aşa că se recomandă consumul lor cu tot cu coajă.
Conţinutul crescut de fibre din vinete protejează tractul digestiv, împiedicând astfel apariţia cancerului de colon.
Cum alegi vinetele potrivite pentru cei mici?
Deși nu fac parte din categoria legumelor puternic contaminate cu pesticide, este de preferat să alegi doar soiuri autohtone, nu de import, şi să fie consumate de cei mici doar când este sezonul lor.
Alege legume cu coaja lucioasă şi netedă, fără proeminente, lovituri sau pete;
Alege vinete de dimensiuni medii (dacă sunt prea mari, sunt considerate bătrâne, bogate în seminţe şi au un gust amărui);
De asemenea, cumpără vinete cu o textură elastică, nici prea tari, nici prea moi (atunci când le apeşi cu degetul, ar trebui să revină la forma iniţială în câteva secunde)
Cum pregătești vinetele pentru prichindei?
De obicei, vinetele sunt legume care se consuma procesate termic, adesea cu tot cu coajă, mai puțin în cazul vinetelor coapte la grătar, a căror coaja se arde şi trebuie îndepărtată.
Cu tot cu coajă, pot fi folosite în tocănițe, supe sau piureuri, însă doar dacă bebeluşii le tolerează. Pe măsură ce cresc şi îşi dezvoltă abilitatea de a mesteca, vinetele gatite pe grătar sau la aburi pot fi servite şi ca gustări între mese (finger food).
Cei mai mulți români consumă vinetele coapte – salata de vinete, sub formă de pastă frecată cu ulei de măsline şi sare. Și ei mici le pot consuma astfel, după vârsta de 1 an, însă cu grijă și cu o cantitate de ceapă destul de redusă.
Însă vinetele pot fi gătite și în asociere cu alte legume folosite frecvent în supe, tocănite sau piureuri: morcovi, ardei gras, ceapă, usturoi, ţelina, dovlecel, praz, roşii etc.
Sursa: wholesomebabyfood.momtastic.com
Găsești mai jos și câteva rețete delicioase cu vinete! Tu cum le pregătești?
Vinete cu brânză (de la 10 luni)
Vinete la gratar cu branza, ierburi si vinegreta de usturoi si chimen