Vitamina A este un grup de vitamine esențiale disponibil sub două forme, vitamina A preformată (retinoizi) și provitamina A (carotenoizi). Retinoizii se găsesc în produsele de origine animală, în timp ce carotenoizii sunt disponibili în alimentele vegetale.
Este important să incluzi în dieta copilului alimente care conțin vitamina A, mai ales că cei mici sunt expuși riscului de deficiență de vitamina A.
Vitamina A, la copii. De ce au nevoie copiii de vitamina A?
Vitamina A este una dintre vitaminele esențiale pe care organismul nostru nu le poate produce și, prin urmare, trebuie inclusă în dietă. Acest micronutrient are un rol important deoarece:
- Sprijină creșterea și dezvoltarea normală la copii
- Ajută la menținerea sănătății dinților, oaselor și țesuturilor moi
- Menține integritatea structurală a tuturor țesuturilor, cum ar pielea, pentru a combate infecțiile și pentru a facilita vindecarea rănilor
- Sprijină funcțiile oculare
- Ajută la menținerea unui sistem imunitar sănătos, datorită proprietăților sale antioxidante
- Ajută la buna funcționare a inimii, plămânilor, rinichilor și a altor organe.
Vitamina A, la copii. Dozajul corect de vitamina A
Doza alimentară recomandată (aportul zilnic) de vitamina A, în micrograme (mg), pe categoriile de vârstă ale copiilor:
4 – 8 ani: 400 mg
9 – 13 ani: 600 mg
14-18 ani: băieți: 900 mg, fete: 700 mg.
► Citeşte şi: Ghid de nutriție pentru copii, în funcție de vârsta acestora
Vitamina A, la copii. Alimente bogate în vitamina A
Vitamina A se găsește în produsele lactate, carne și pește. Provitamina A, adică carotenoidele, includ alfa-carotenul și beta-carotenul, și se găsesc în fructe și legume. Tabelul de mai jos prezintă unele dintre cele mai bune surse de vitamina A pe care să le incluzi în dieta copilului
- Cartofi dulci: 1403 mg
- Spanac: 573 mg
- Plăcintă de dovleac: 488 mg
- Morcovi: 459 mg
- Cașcaval/ricotta: 263 mg
- Hering: 219 mg
- Mango: 112
- Ouă: 75 mg
- Broccoli: 60 mg
- Somon: 59 mg
- Iaurt: 32 mg.
Vitamina A, la copii. Supradozaj și efecte secundare
Fiind o vitamină solubilă în grăsimi, organismul stochează vitamina A suplimentară în ficat și o eliberează atunci când este nevoie. Cu toate acestea, în cazul depozitării în exces, toxicitatea vitaminei A (hipervitaminoza A) poate apărea din cauza consumului excesiv de vitamina A preformată (retinoizi) și nu de provitamina A (carotenoizi).
► Citeşte şi: Hrană pentru prichindei isteți. Ce ar trebui să mănânce cei mici, pentru a fi sănătoși și fericiți
Unele dintre simptomele toxicității cronice includ:
- Piele uscată cu mâncărime sau iritație/erupții cutanate sau descuamare
- Greaţă
- Pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate
- Durere abdominală
- Ameţeală
- Anomalii osoase
- Probabilitate crescută de fracturi osoase
- Alopecia (căderea părului)
- Iritabilitate, somnolență, amețeli, dureri de cap.