Sari la conținut

Vitamina K: Beneficii pentru copii

Probabil, știi deja cât de importante sunt vitaminele C și D în dezvoltarea copilului, însă puțin părinți cunosc care sunt beneficiile vitamine K. Numită și “vitamina antihemoragică”, vitamina K este unul dintre factorii esenţiali de coagulare a sângelui, iar în lipsa unui aport suficient chiar şi o mică tăietură ar putea cauza sângerarea continuă.

Ce este vitamina K?

Un nutrient esenţial care ajută la prevenirea hemoragiilor, afecţiunilor pielii, scade riscul de atac de cord, reduce riscul de menstruaţii abundente şi dureroase, împiedică formarea pietrelor la rinichi, vă poate feri de greaţă, stări de vomă, osteoporoză, artrită şi alte afecţiuni ale oaselor şi favorizeaza refacerea epidermei după intervenţiile chirurgicale. Iar în cazul copiilor, este esențială pentru deoarece scheletul se dezvoltă mai intens pe parcursul copilăriei şi al adolescenţei.

Există trei forme de vitamina K: K1 - filochinonă (care se găseşte în plante verzi), K2 - menachinonă (varianta vitaminei K care este produsă de bacterii în intestine, dar şi în produse de origine animală) şi K 3 - menadionă (varianta sintetică a vitaminei K, inclusă în suplimentele alimentare).

►Citește și Vitaminele in alimentatia copiilor mici

Deficitul de vitamina K se poate manifesta prin: slaba coagulare a sângelui, sângerări ale gingiilor, hemoragii nazale, sânge în urină sau în scaun, sângerare abundentă la menstruaţie, o durată de sângerare mai mare când te tai, vânătăile fără motiv, dar mai ales anemia, precum şi un risc crescut al hemoragiilor interne şi o anume fragilitate osoasă.

Vitamina K și nou-născuții

Esenţială pentru coagularea sângelui, vitamina K este foarte importantă pentru nou-născuți. La naştere, bebeluşii au foarte puţină vitamina K în organism şi o asimilează apoi din laptele matern sau din laptele praf, însă în cantităţi foarte mici, de aceea medicii recomandă administrarea unei doze imediat după naştere. În cazul în care apare carența sau deficienţa de vitamina K, există riscul unei hemoragii severe în corp, care poate produce probleme serioase de sănătate bebeluşului.

Doza zilnică recomandată de vitamina K

Pentru o dezvoltare armonioasă, potrivit Agenției Naționale a Medicamentului, doza zilnică recomandată de vitamina K este de: 2 mcg pentru copii între 0-6 luni, 2,5 mcg pentru copii între 7-11 luni, 30 mcg pentru copii între 1-3 ani, 55 mg pentru copii între 4-8 ani, 60 mcg pentru copii între 9-13 ani, 75 mcg pentru adolescenţi între 14-18 ani, 120 mcg pentru adulţi bărbaţi peste 19 ani, 90 mcg pentru adulţi femei peste 19 ani şi 90 mcg pentru femeile însărcinate sau care alăptează.

Surse naturale de vitamina K

Cele mai bogate surse naturale de vitamina K sunt: legumele cu frunze verzi, cum este spanacul, broccoli, salata, varza, feniculul, pătrunjelul, năutul, varza de Bruxelles, germenii de grâu, uleiul de rapiţă şi cel de măsline, ficatul de vită, ceaiul verde.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!