Vitamine pentru copii. Dacă este să ne luăm după reclamele de la televizor, toţi copiii trebuie să ia suplimente de vitamine. Dar cât de sănătoasă o fi această practică? Are nevoie, într-adevăr, un copil sănătos de suplimente sau excesul de vitamine poate dăuna mai grav decât deficienţa lor?
Specialiştii ne spun că nu, un copil sănătos nu trebuie îndopat cu vitamine. Cel mai bine este ca fiecare copil să îşi ia vitaminele dintr-o dietă echilibrată şi naturală, care să includă:
- Lapte şi produse lactate precum brânză şi iaurt (preferabil cu un conţinut scăzut de grăsime, mai ales dacă micuţul nu a împlinit trei ani).
- Legume şi fructe proaspete
- Carne de pui, de peşte şi ouă – pentru conţinutul ridicat de proteine
- Cereale integrale
Vitamine pentru copii. În ce condiţii trebuie ca un copil să ia suplimente de vitamine:
Ţinând cont de faptul că timpul petrecut de părinţi în bucătărie este parcă din ce în ce mai limitat, copiii nu reuşesc să mănânce întotdeauna mâncare sănătoasă. De aceea, pediatrii recomandă suplimente zilnice de vitamine şi de minerale pentru:
- Copiii care nu mănâncă regulat şi nici echilibrat
- Copiii care mănâncă puţin
- Copiii care suferă de condiţii medicale cronice, cum ar fi astm sau problemele digestive, în special dacă li s-au prescris medicamente zilnic (este important să discutaţi cu medicul pediatru înainte de administrarea oricăror vitamine).
- Copiii care mănâncă des alimente procesate sau la restaurantele de tip fast-food.
- Copiii vegetarieni sau vegani (pentru supliment de fier), copiii care nu au voie să consume produse lactate (pentru supliment de calciu)
- Copiii care consumă frecvent sucuri carbogazoase
Vitamine pentru copii. Cele şase vitamine şi minerale necesare pentru copii:
Vitamina A – Responsabilă de creşterea şi de dezvoltarea normală a copilului, de repararea ţesutului muscular şi osos, de asigurarea unui ţesut epitelial şi osos sănătos. Printre alimentele bogate în vitamina A se numără: lapte, brânză, ouă şi fructele galbene şi portocalii, precum morcovii şi portocalele. Atunci când dozajul de vitamina A depăşeşte necesităţile organismului, apar intoxicaţii, febră, scăderea în greutate, căderea părului, dureri de cap, dar şi dureri ale splinei, ficatului sau oaselor.
Vitaminele B – Complexul de vitamine - B2, B3, B16 şi B12 - susţine metabolismului, furnizează energie şi îmbunătăţeşte funcţionarea sistemului sistemului circulator şi nervos. Cele mai bune surse de vitamina B sunt puiul, peştele, nucile, ouăle, laptele, brânza, fasolea şi boabele de soia. La copii, un exces de vitamină B poate duce la o maturizare precoce și la apariţia pubertatăţii precoce, a agitației, a insomniei.
Vitamina C – Responsabilă de muşchii sănătoşi, de ţesutul conjunctiv şi de piele. Printre alimentele bogate în vitamina C se numără citricele, căpşunile, kiwi, roşii şi legumele verzi, precum broccoli. Consumată în exces, însă, vitamina C poate produce sângerări nazale, diaree, pierderi de calciu, iar ca efect pe termen lung ar putea duce la formarea pietrelor la rinichi şi îmbolnăvirea vezicii biliare
Vitamina D – Vitamina D favorizează mineralizarea oaselor, prin facilitarea absorbţiei calciului şi fosforului din intestin şi a reabsorbţiei în rinichi. Totodată, stimulează creşterea şi remodelarea osoasă, şi ia parte la modularea funcţiei neuromusculare şi la reglarea sistemului imunitar. Vitamina D se găseşte preponderant în lapte şi în peştele gras, însă cea mai bună sursă de vitamina D rămâne soarele. Consumată în exces, vitamina D produce, pe lângă disconfortul creat de o senzaţie permanentă de sete şi urinări frecvente, demineralizarea oaselor şi apariţia calculilor renali, iar în unele cazuri se poate solda cu instalarea unei depresii.
Calciul este important pentru o bună structură osoasă şi, deci, pentru creşterea celui mic. Cele mai bune surse de calciu sunt laptele, brânza şi iaurtul.
Fierul este responsabil de muşchi, fiind necesar şi hemoglobinei (proteina din celulele rosii responsabilă cu transportul oxigenului şi al dioxidului de carbon). Totodată, fierul este un factor important pentru energie, muscultură şi pentru funcţionarea organelor în parametri normali. Deficienţa de fier este des întâlnită mai ales în perioada adolescenţei, în special în cazul fetelor în perioada menstrauţiei. Cele mai bune surse de fier sunt carnea roşie (de vită, spre exemplu), carnea de curcan, carnea de porc şi spanacul.
Vitamine pentru copii. Dozele ridicate de vitamine nu sunt bune pentru copii. Vitaminele solubile în grăsimi (A, D, E şi K) pot fi toxice pentru copii, administrate în doze prea înalte. La fel şi în cazul fiereului. Prea mult din ceea ce e bun poate face mai mult rău.
De reţinut este că NU TREBUIE să administram vitamine și fier copiilor fără a face analize. Traseul este: examen clinic-analize-tratament. Trebuie să se înțeleagă faptul că vitaminele și fierul sunt MEDICAMENTE care trebuie sa corecteze un deficit, o boală, o afecțiune.
►Citeşte şi Vitaminele în alimentaţia copilului mic, pentru a afla care este necesarul zilnic de vitamine pentru un copil, care este fructul care conţine cele mai multe vitamine şi care sunt simptomele unei carenţe de vitamine.
Sursa foto: Pexels