Am vorbit de curand cu o mamica speriata de faptul ca fiul ei a fost diagnosticat cu vitiligo. Am cautat apoi cateva informatii legate de aceasta afectiune si am putut sa o linistim, intrucat vitiligo nu este o boala contagioasa sau care duce la complicatii. Implicatiile afectiunii sunt insa destul de puternice in plan psihologic.
Ce este vitiligo?
Vitiligo reprezinta o pierdere a pigmentului pielii care face sa apara pe piele pete albe. Nimeni nu stie exact de ce se intampla acest lucru. Stim insa ca afecteaza toate rasele, sexele si varstele!
Vestea buna este ca vitiligo - desi suparator din punct de vedere fizic - nu este periculos din punct de vedere medical. Nu este o forma de cancer de piele, nu este o infectie cum ar fi MRSA si cu siguranta nu este contagios!
Vitiligo este o afectiune a pielii care afecteaza melanocitele, celulele din epiderma a caror functie este sa produca melanina. Melanina este pigmentul care da culoarea pielii si ajuta la protejarea sa de soare
Culoarea pielii noastre nu este determinata de cat de multe melanocite avem, ci mai degraba de cat de active sunt. Oamenii negriciosi au celule care produc in mod natural multa melanina, in timp ce oamenii cu pielea alba produc mult mai putina.
Uneori celulele pielii se opresc brusc din a produce melanina. La inceput asta poate duce la aparitia unei pete, numita macula, a carei culoare este mai pala decat a pielii din jurul ei. Dar, in timp, aceste pete deschise la culoare se pot raspandi si creste. Uneori se raspandesc repede si apoi stagneaza ani de zile, alteori evolueaza lent intr-o perioada lunga de timp.
Unde apare?
Desi vitiligo poate aparea oriunde pe corp este mult mai probabil sa apara in:
- zone care sunt expuse la soare
- zona cu pliuri a pielii (coate, genunchi, zona inghinala)
- pielea din jurul orificiilor corpului, cum ar fi ochii, narile, buricul si zona genitala
Cauze
Exista mai multe teorii legate de ceea ce cauzeaza vitiligo. Unii experti cred ca este o boala autoimuna (in care sistemul imunitar ataca din greseala melanocite sanatoase ). Altii cred ca este o boala genetica, deoarece peste 30 % din copii afectati au un membru al familiei care are, de asemenea vitiligo.
Diagnostic
Un dermatolog poate diagnostica vitiligo doar uitandu-te dupa petele albe de pe piele. Pentru copii cu pielea foarte deschisa, ar putea fi folosit un instrument special numit lampa Woods. Aceasta lampa foloseste lumina ultravioleta intr-o camera intunecata pentru a ilumina zonele de piele afectate, care se vad greu cu ochiul liber .
Medicul va pune mai multe intrebari despre istoricul medical al copilului, inclusiv daca cineva din familie a avut afectiuni ale pielii sau probleme autoimune, daca a avut recent o eruptie cutanata sau arsuri solare, sau daca a avut de curand alte boli sau a fost stresat. Se poate face si un test de sange pentru a identifica probleme legate de glanda tiroida si diabet, deoarece si acestea pot creste riscul de vitiligo .
Tratament
Nu exista niciun “leac” pentru vitiligo . Unele pete vor disparea fara tratament, iar pentru celelalte exista solutii care ajuta la uniformizarea culorii pielii copilului.
Solutii ajutatoare:
Protectia solara. Una dintre cele mai importante lucruri pe care copilul tau le poate face este sa se dea cu crema solara pentru a se proteja impotriva cancerului de piele. Pentru ca petele de vitiligo nu se pot bronza (nu au melanina), se pot produce usor arsuri.
Cosmetice. Diferite tipuri de creme acoperitoare sunt disponibile. Cauta una care merge bine pe pielea copilului tau.
Creme cu corticosteroizi. Corticosteroizii sunt un tip de medicament care s-a dovedit ca poate ajuta in fazele de debut ale afectiunii. Cremele reduc inflamatia care cauzeaza pierderea de pigment, astfel incat celulele pigmentate pot reveni la normal. Unele creme nesteroidiene produc, de asemenea, un efect similar. Inainte de a folosi o crema cu corticosteroizi vorbeste cu medicul, deoarece poate avea efecte secundare.
Fotochimioterapia cu ultraviolete A (de asemenea, cunoscut sub numele de PUVA). PUVA are doua etape: mai intai, un medicament numit psoralen este fie aplicat pe petele albe de piele sau administrat pe cale orala, apoi pielea este expusa la lumina ultravioleta. Acest lucru poata “colora” in roz pielea afectata, care in timp tinde sa revina la o culoare mai naturala (de multe ori usor mai inchisa). Exista efecte secundar, asa trebuie sa discuti cu medicul despre riscurile implicate .
Terapie cu ultraviolete in banda B (UVB). Acest tratament este mai utilizat pe scara larga decat PUVA. Este similar cu PUVA, cu exceptia faptului ca lumina ultravioleta este utilizata este UVB, nu UVA. De asemenea, nu este necesara aplicarea prealabila de psoralen, ceea ce elimina unele din unele efecte secundare.
Cercetatorii sunt in cautarea unei noi proceduri numita transplant de melanocite. Acesta actioneaza prin prelevarea unui esantion de piele pigmentata normal si utilizarea acesteia pentru dezvotarea de noi melanocite in laborator. Acestea pot fi apoi transplantate inapoi in pielea depigmentata pentru a “implanta” o parte din culoarea lipsa .
Ai grija la tratamentele care promit marea cu sarea de pe internet. Vorbeste intotdeauna cu un medic inainte de a alege un tratament pentru copilul tau. Altfel s-ar putea sa ii faci mai mult rau decat bine.