De la primul „Ma-ma” si pana la fraze intregi, pronuntate corect, e cale lunga... sau scurta din perspectiva parintilor, caci timpul zboara. Daca primele gangureli sau primele cuvinte stalcite sunt amuzante, in momentul in care prichindelul tau implineste 5 ani incepi sa te ingrijorezi ca nu-l pronunta corect pe „R”. Sau pe „L”. Cate cuvinte ar trebui sa contina vocabularul sau? Si cum ar trebui sa le pronunte?
Varsta de 5 ani este una extrem de solicitanta pentru parinti, mai ales. Prichindelul termina gradinitia se pregateste de clasa zero, iar mersul la scoala se poate transforma intr-un fel de Bau-bau. „Vorbeste corect!” sau „Nu te mai prosti. Rosteste-l pe R! Te duci la scoala, vrei sa te faci de ras?!” sunt replici pe care le-ai auzit frecvent sau pe care, poate, pe care si tu le folosesti.
Cate cuvinte trebuie sa stie un copil de 5 ani si cum trebuie sa le pronunte?
Potrivit dictie.ro, daca interesul pentru educatia copilului este unul crescut, la cinci ani acesta ar trebui sa aiba inteleaga mai mult de 2500 de cuvinte, sa citeasca singur scurte povestioare si sa poata raspunde atunci cand il intrebi despre actiunea din povestile pe care le-a citit, nu doar despre ilustratiile din carti. De asemenea, copilul in varsta de cinci ani, nu ar trebui sa aiba dificultati in pronuntarea tuturor sunetelor din limba romana.
Singurele grupuri de sunete mai grele ar la care se pot auzi inversiuni sunt R si L, CE- CI si GE- GI, insa aceste erori de articulatie pot fi corectate foarte usor cu ajutorul exercitiilor de dictie pentru copii.
Cum iti poti corecta copilul?
Nu incuraja pronuntia gresita a cuvintelor, indiferent cat de simpatic este cel mic. In acelasi timp, nu te ingrijora daca le poceste frecvent.
Citeste-i! Nu romana, insa exista carti cu ilustratii care ii incurajeaza pe copii sa invete cuvinte noi, sensuri noi. Citeste-i cu intonatie si lasa-l sa te imite, sa interpreteze personajele schimbandu-si tonalitatea vocii. Astfel, de cele mai multe ori, in momentul in care prichindeii incep sa interpreteze, pronuntia lor este una buna si trec la un nivel evoluat de comunicare, in care se folosesc de intonatie pentru a fi mai convingatori si mai persuasivi. Un exercitiu corect ar fi schimbul de replici dintre lup si Scufita Rosie. „Bunicuto, dar de ce ai ochii asa de mari?”... „Ca sa te vad mai bine!”.
Sau poti apela la cursuri de dictie pentru copii sau chiar la un manual specializat: „Strafurnica si prietenii sai”, scrisa de Carmen Ivanov.
In cazul in care problemele persista si dupa varsta de 5 ani, este indicat sa mergi cu cel mic la un logoped.
Copilul tau ce cuvinte stalceste? Si care sunt literele pe care nu le pronunta corect?
Foto: Pixabay.com