Atunci când au loc incendii în zonele rezidenţiale în timpul nopţii, când oamenii dorm, este o probabilitate extrem de mare să existe decese. Alarmele de incendiu sunt importante pentru prevenirea deceselor, însă mulţi copii nu se trezesc în urma declanşării acestora. Cum ar putea fi, totuși, remediată această problemă?
Într-un studiu publicat recent în Journal of Pediatrics, cercetătorii de la Center for Injury Research and Policy and the Sleep Disorders Center din cadrul Nationwide Children's Hospital au examinat caracteristicile a 4 tipuri diferite de alarme de incendiu pentru a determina care dintre acestea au funcţionat cel mai bine pentru trezirea copiilor. Studiul a inclus 176 de copii cu vârstele cuprinse între 5 şi 12 ani care au dormit într-un centru de cercetare din Columbus, Ohio, relatează Medical Xpress.
Subiecții studiului au fost aleși astfel încât să aibă vârsta cuprinsă între 5 și 12 ani deoarece copiii sub 5 ani nu sunt suficient de dezvoltați astfel încât să se salveze singuri (depind de un adult), iar cei de peste 12 ani se pot trezi mult mai ușor.
S-a descoperit că sunt de 3 ori mai multe şanse ca un copil să se trezească de una dintre cele 3 alarme cu vocea mamei, decât de alarma obişnuită. Alarmele care au folosit vocea mamei au trezit 86-91% dintre copii, iar 84-86% dintre aceştia au „scăpat” de incendiul simulat. În urma alarmei obişnuite, doar 53% s-au trezit şi 51% dintre aceştia au reuşit să „scape”.
De asemenea, studiul a examinat efectul a diferite alarme în funcţie de durata de ieşire din cameră. În condiţii reale, secundele sunt cruciale. Dacă un copil se trezeşte şi îi ia prea mult să iasă dintr-o clădire în flăcări, cresc şansele decesului. Timpul mediu de ieşire după o alarmă obişnuită a fost de 282 secunde (aproape 5 minute), în timp ce timpul mediu de ieşire după alarma cu voce s-a încadrat între 18 şi 28 de secunde. Diferenţele majore se datorează faptului că, în mod normal, creierul uman răspunde diferit la sunetele propriului nume, chiar şi în timpul somnului. De aceea, cercetătorii au dorit să testeze dacă includerea numelui copilului în mesajul alarmei aduce vreo diferenţă în eficienţă, însă deosebirile au fost insesizabile.
„Copiii sunt extrem de rezistenţi la trezire prin sunet”, a precizat Mark Splaingard, coautor al studiului. „Aceştia dorm mai mult şi mai adânc decât adulţii şi au nevoie de sunete mai puternice pentru a-i trezi. De aceea, copiii au şanse mai puţine să se trezească în caz de incendiu. Faptul că am putut găsi un sunet de alarmă care reduce timpul de trezire pentru mulţi copii de 5-12 ani poate salva vieţi”, a continuat el.
Sursa foto: Pixabay