Părinții preșcolarilor și elevilor până în clasa a patra vor putea primi tichete educaționale pentru achitarea programelor de tipul „Școala după școală”; sau, cel puțin, asta prevede un proiect legislativ înregistrat pentru dezbatere la Camera Deputaților. Cu ajutorul acestor vouchere, părinții vor putea plăti total sau integral programele afterschool la care participă copiii lor.
Concret, este vorba despre un proiect legislativ care propune introducerea unor tichete educaționale pe care părinții preșcolarilor și elevilor până în clasa a patra le vor putea folosi pentru achitarea programelor afterschool. Proiectul, însă, nu se aplică momentan, iar pentru a intra în vigoare este nevoie să fie adoptat de Parlament. Dacă va fi adoptată, propunerea legislativă va intra în vigoare începând cu anul școlar 2019-2020.
Tichetele educaționale vor fi acordate doar pentru preșcolari și pentru elevii de până în clasa a patra. Pentru a beneficia de ele, părinții vor trebui doar să facă o solicitare în scris, la sfârșitul fiecărui an școlar sau la momentul înscrierii copilului la școală sau la grădiniță pentru noul an școlar. Finanțarea se va face din bugetul statului, iar fiecare tichet va avea o valoare nominală lunară de 0,8 ISR (adică 400 de lei).
Aceste tichete educaționale vor fi sub formă de bonuri de valoare destinate exclusiv acoperirii parțiale sau integrale a costurilor aferente programelor de afterschool. Ele vor fi netransferabile, iar părinții care au mai mulți copii vor trebui să solicite în scris tichete pentru fiecare copil.
În prezent, statul poate finanța programul „Școala după școală” doar pentru copiii și elevii din grupurile dezavantajate, dar acest proiect propune finanțarea orelor de afterschool pentru toți preșcolarii și elevii de până în clasa a patra pentru care părinții vor solicita acest lucru.
Atenție! Acest proiect legislativ nu se aplică încă. Pentru a intra în vigoare trebuie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
Articole relationate
E mai bine să dai copilul la școală înaintea împlinirii vârstei de 6 ani sau e mai bine să mai așteptăm? Ce spun educatorii și psihologii
Decizia de a înscrie copilul la școală înainte de a împlini 6 ani este una dificilă pentru mulți părinți. Unii se întreabă dacă micuțul lor este pregătit...
Schimbări majore pentru elevii de liceu. Mai puține materii obligatorii și accent pe specializările alese
Schimbări radicale în învățământ, pentru elevii de liceu, începând cu anul școlar 2026-2027. Dispare latina, la limba și literatura română se vor face ore de...
Cum îți stimulezi copilul de 7-10 ani să învețe la școală? Cele mai bune strategii de motivare
Educația copilului tău este una dintre cele mai importante investiții pe termen lung. Însă, la vârsta de 7-10 ani, copiii pot avea dificultăți în menținerea...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu