Am inceput sa scormonesc internetul in sus si in jos, de-a lungul si de-a latul in cautarea unor reviste pentru copii - cu povesti ilustrate, cu jocuri, cu poezioare si desene pe gustul prescolarilor. Din pacate insa oferta este mica spre inexistenta. Sa va arat ce am gasit:
Revista Pipo
Este cea mai veche revista care inca mai exista. A aparut prima oara in 2002. Se gaseste la gradinite, mai poate fi comandata si online.
Abonamentul pentru un an este de 69.99 de lei si vei primi cate o revista lunar, mai putin in lunile iulie si august, cand nu apare.
Revista este pentru copii intre 3 si 7 ani si contine jocuri, desene, decupaje. Exista si sectiuni de cultura generala, de la informatii despre anotimpuri pana la educatie rutiera.
Revista Pici
Este la numarul 14 si poate fi comandata online. Se adreseaza copiilor intre 4 si 7 ani si contine jocuri de inteligenta, desene, integrame. Poti comanda si din numerele din trecut, insa nu exista o descriere a lor, asa ca nu prea ai cum sa stii ce vei primi.
Revista Mekki - junior
Este o revista care apare o data pe an si are 52 de pagini. Se adreseaza copiilor intre 3 si 8 ani si contine jocuri, povesti, informatii tip enciclopedie. Are si o parte dedicata povestilor religioase. Se poate comanda online si costa 8 lei.
In rest, daca te uiti pe la chioscurile de ziare, vei descoperi mai multe reviste care au ca subiect personajele favorite de la canalele pentru copii. Ai revista Scooby Doo, revista Capsunica, revista Cars, revista Cavalerul Mike, revista Princess, revista My Little Poney etc. Nu sunt o fana a lor si pe cat posibil le ocolesc. Mi se pare ca nu sunt decat o modalitate de a face copiii si mai obsedati de televizor.
Oferta mi se pare mica si saracacioasa si nu pot sa nu ma gandesc la timpurile de glorie ale presei tiparite, cand copiii erau rasfatati de cei mai buni ilustratori ai momentului in revista Ariel (1993-1995)
"Gândită ca o “mică enciclopedie de cultură, civilizaţie şi divertisment” revista a promovat articole de istorie antică, de religie, chiar şi de informatică, înghesuite între proze de Ion Creangă, Mircea Sântimbreanu, Antoine de Saint-Exupéry, Andersen, Rabelais, Selma Lagerlöf, poezii din liga Arici Pogonici, de jocuri şi cimilituri, pagini literare în franceză şi engleză, cu schimbarea corpului de literă de la o pagină la alta, ceea ce transforma cele 48 de pagini ale fiecărui număr într-un bazar ambulant care te putea plimba de la pagini de-o estetică copleşitoare la pagini seci, ca o fereastră ce-ţi ridiculizează privirea prin înfăţişarea unui maidan." De aici.
Foto articol de la una dintre cele mai indraznete reviste contemporane pentru copii, Georges - Drole de magazine pour enfants.