Dacă vrei să-l convingi uşor pe un copil să facă ceva atunci inventează un joc. Este un adevăr universal pe care îl punem prea puţin în practică. Cel mai adesea pentru că suntem prea obosiţi ca să ne mai gândim la încă ceva simpatic. Am vrea să se termine totul imediat. Doar pentru că am spus noi aşa!
Lucrurile nu funcţionează în acest fel. Ei nu fac nimic doar pentru că le-am spus noi să o facă. O fac pentru că sunt, într-un fel, cointeresaţi. De exemplu, printr-un joc.
Haideţi să vedem câteva jocuri legate de curăţenie.
Închisoarea jucăriilor
Un lucru din marea mulţime a lucrurilor aruncate prin casă este dus la închisoarea jucăriilor. Copilul o poate scoate din închisoare doar dacă îndeplineşte o sarcină. Sarcinile sunt scrise pe carneţele: îmi pun lucrurile murdare în coşul cu rufe, îmi şterg masa de firmituri, ud florile etc. Copilul trage un carneţel, îndeplineşte sarcina de pe el şi jucăria are voie să părăsească închisoarea. Tadaaam!
►Citește și Cum să ai mai puține jucării împrăștiate prin toată casa
Strânsul jucăriilor pe culori
Fac pariu că şi la voi sunt multe jucării de toate felurile aruncate peste tot după o sesiune de joacă. În mod normal i-ai cere să le strângă pe fiecare în funcţie de recipientul în care sunt puse. Dar copilul face asta de mult timp şi nu mai are niciun chef. Aşa că schimbă regulile: de data aceasta jucăriile sunt strânse pe culori. Şi fiecare alege câte o culoare şi se pune pe muncă.
Competiţia
Nu te refuză să îşi strângă jucăriile, dar îi ia 5 ore. Şi te poţi trezi la sfârşit că este mai mare haos decât la început. Aşa că transforma strânsul jucăriilor într-o competiţie. Dar nu între voi, ci o competiţie cu el însuși: oare astăzi îi va lua mai puţin timp să strângă jucăriile decât i-a luat ieri? Dacă are un nou record atunci trebuie să primească un premiu. Neapărat!
Pe zone
Copiii se pierd repede cu firea atunci când văd o cameră întreagă care trebuie curăţată. De fapt, să recunoaştem, şi noi ne cam pierdem. Aşa că trebuie să le indici foarte specific şi clar ceva ce trebuie făcut. De exemplu, să strângă toate jucăriile dintr-o anumită zonă, bine delimitată.
Voi folosiţi vreun joc?
Iar, între timp, poți și tu să intri în jocul celor mici, fără să te abați de la planurile tale de curățenei. Cum? Cu ajutorul tehnologiei. De exemplu, cu Braava Jet, cel mai compact mop robot potrivit pentru curăţarea băilor, a bucătăriilor şi a altor camere poți să mături, să ștergi și să speli podeaua rapid. Sau poți folosi Braava 390 Turbo, un robot controlat prin tehnologie NASA, echipat cu patru lavete din microfibră, dotat cu sistemul iAdapt 2.0, cub de navigatie NorthStar și tehnologia de încărcare rapidă.
Află mai multe despre tehnologia care îți poate fi de mare ajutor dar și despre trucuri prin care îi poți implica pe cei mici în curățenia casei accesând următorul link: irobot.suntmamica.ro