Cele mai multe dintre femei au apelat cel putin pentru o perioada din viata lor la pilulele contraceptive. Ele sunt considerate a fi metoda cea mai eficienta si mai la indemana pentru protectia impotriva sarcinii. Cu toate acestea, pilulele sunt sursa de neincredere si de intrebari pentru multe dintre femei. Iata raspunsul la cateva dintre cele mai uzuale intrebari legate de pilulele contraceptive.
Oricine poate lua pilule contraceptive fara un consult medical adecvat
Acest lucru este intr-o oarecare masura adevarat. In general, femeile care nu sufera de probleme de sanatate pot lua pilulele contraceptive fara a merge la un control medical. Dar in ceea ce le priveste pe cele care au probleme cum ar fi diabetul, hipertensiunea si probemele legate de tiroida este indicat consultul medical.
In plus, femeile care sufera de afectiuni ale ficatului sau care au probleme de coagulare a sangelui ar trebui sa se abtina de la a lua pilule contraceptive fara un consult foarte detaliat din partea unui medic.
Ca regula generala, daca iei orice tip de medicament este bine sa intrebi medicul daca poti lua pilule contraceptive. Uneori acestea pot interactiona cu medicamentele tale si poti avea efecte adverse neplacute.
Pilulele contraceptive te ingrasa sau te slabesc
Cele mai multe pilule contraceptive se bazeaza pe o combinatie de estrogen si progesteron. Dozele mari de estrogen pot duce la retentia apei si la balonare, ceea ce se va vedea imediat pe cantar. Pilulele moderne au doze mici de hormoni tocmai pentru a evita efectele adverse ale hormonilor. Se intampla insa ca unele femei care au metabolismul alterat (cum ar fi in cazul obezitatii) sa aiba efecte adverse in urma administrarii de pilule contraceptive. De aceea este nevoie de un medic care poate ajusta corect dozele.
Pilulele contraceptive pot afecta fertilitatea femeii
Uneori am putea zice ca o influenteaza pozitiv, in sensul in care ajuta la echilibrarea hormonala, ducand astfel la marirea fertilitatii. Este insa indicat insa sa astepti cel putin 2-3 luni dupa ce nu mai iei pilule contraceptive ca sa ramai insarcinata. Nu trebuie sa te impacientezi daca sarcina nu apare imediat. Este absolut normal sa treaca sase luni sau mai multe de la incetarea tratamentului cu pilule contraceptive inainte sa apara o sarcina.
Tratmentul indelungat poate duce la efecte adverse
Cele mai comune efecte adverse ale pilulelor contraceptive sunt balonarea, ingrasarea, greata, durerile de cap si schimbarile temperamentale. Este important sa intelegi ca acestea sunt schimbari temporare care vor disparea odata ce organismul se obisnuieste cu pilulele contraceptive. Aceste efecte erau frecvente in cazul versiunilor mai vechi de pilule contraceptive, cele actuale avand mult mai putine efecte adverse. Oricum, datorita faptului ca exista atat de multe versiuni de pilule, poti schimba un tip cu altul daca resimti efecte adverse, bineinteles cu avizul medicului. Dar in mod normal, in circa trei luni aceste efecte neplacute ar trebui sa dispara.
Citeste si despre 9 efecte secundare ale pilulelor contraceptive.
Pilulele pot afecta menstruatia si pot duce la intarzierea acesteia
Sunt foarte putine date care sa sustina acest lucru. Cu toate acestea, este posibil ca pilulele sa influenteze ciclul menstrual. De cele mai multe ori efectul este unul benefic, de reglare a dezechilibrelor hormonale si, ca atare, a ciclului menstrual. Daca vezi vreo schimbare in ciclul menstrual, vorbeste cu medicul ginecolog.
Sursa foto: hepta.ro