Sari la conținut

6 lucruri despre sarcina dupa avort

Avortul este o experienta trista si traumatica, indiferent de motivele pentru care a fost aleasa aceasta cale. Cel mai des femeile fac avort pentru ca momentul in care a aparut o sarcina era extrem de nepotrivit, pentru ca partenerul nu era nici pe departe ideal sau ca urmare a unor motive medicale sau fiziologice.  In cele mai multe cazuri insa femeile care au trecut printr-un avort isi doresc o noua sarcina. Iata ce ar trebui sa stii despre conceptia dupa un avort.

Avortul nu influenteaza fertilitatea

Avortul facut de un medic specialist este o procedura sigura si nu iti afecteaza fertilitatea.  Iti poti face probleme in legatura cu fertilitatea daca procedura in sine lezeaza in vreun fel organele reproductive (ovarele si trompele uterine).  In zilele noastre, odata cu avansul tehnologiei si a cunostintelor medicale, ratele de infectie si complicatiile legate de terminarea unei sarcini au scazut insa drastic.

Avorturile repetate pot slabi cervixul si il pot face incompetent

Daca ai facut un singur avort probabil ca asta nu va afecta in vreun fel sansele tale de conceptie . Dar daca ai optat pentru avorturi succesive si ai facut mai multe interventii de tip dilatare si chiuretaj (care se refera la curatarea uterului in timpul unui avort), asta  ar putea cauza aparitia de cicatrici pe suprafata cervixului sau in interiorul uterului.  In afara de acest lucru, orice procedura care implica dilatarea cervixului, daca este facuta in mod repetat, poate duce la slabirea acestuia. Deci daca planuiesti sa ramai insarcinata dupa avorturi succesive,  te poti astepta sa ai cervix incompetent care poate incepe sa se dilate prematur si sa duca la terminarea timpurie a sarcinii sau la nastere prematura. In cazul unui cervix slabit, o cusatura este de obicei realizata pentru a-l mentine inchis si a pastra fetusul in siguranta.

Poate fi periculos sa ramai insarcinata imediat dupa avort

Expertii recomanda sa treaca cel putin trei luni de la un avort inainte de a incerca sa ramai insarcinata. Uterul este puternic afectat in cazul unui avort si de aceea are nevoie de timp pentru a se vindeca. In cazul unui avort medicamentos, uterul se inmoaie ca efect al medicatiei si se contracta pentru a expulza fatul.  Este urmat de multe ori de sangerare puternica. In cazul unui avort chirugical este folosita o combinatie de medicamente cu evacuarea prin aspirare sau chiuretarea (indepartarea stratului superior al endometrului cu ajutorul unei raclete).

Ca urmare, la modul ideal este recomandat sa treaca sase luni de la avort inainte de a incerca sa ramai din nou insarcinata.

Este necesara folosirea contraceptivelor dupa avort

Chiar daca vei avea sangerari sau, dimpotriva, vei intra intr-o perioada in care nu vei avea menstruatie, asta nu inseamna ca nu ovulezi. Ceea ce inseamna ca poti ramane insarcinata dupa un avort daca nu folosesti pilule contraceptive sau alte mijloace de protectie. Sarcina nedorite dupa un avort poate avea soarta celei dinainte, mai ales daca nu esti pregatita mental si fizic pentru ea.

Apeleaza la un doctor pentru planificarea sarcinii

Chiar daca ai asteptat destul pentru ca uterul sa se vindece, va trebui sa vorbesti cu medicul inainte de a planifica o noua sarcina. Anumite teste de diagnostic iti vor arata daca esti pregatita pentru sarcina si daca uterul tau s-a vindecat indeajuns pentru a hrani si adaposti bebelusul.

Citeste si despre complicatiile dupa avort.

Fa sex frecvent cand esti pregatita pentru sarcina

Daca esti fizic si psihic pregatita pentru sarcina, incearca sa faci mai mult sex in zilele fertile pentru a-ti mari sansele de conceptie. Nu renunta prea curand, in special daca ai luat pilule contraceptive dupa conceptie. Corpul tau are nevoie sa isi regaseasca echilibrul hormonal pentru a putea concepe.

 

 

Sursa foto: hepta.ro

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!