Campaniile anti-avort sunt din ce in ce mai dese si invoca in sustinerea cauzei lor „sindromul traumatic postavort”. Acesta este considerat a fi comun intre femeile care au facut avort. Si totusi...
...un nou studiu sugereaza ca nu exista date care sa sustina existenta acestui sindrom. Conform studiului, 95% dintre femeile care au facut avort au declarat ca a fost decizia corecta pentru ele.
Au fost incluse in studiu 30 de clinici care fac avorturi si cercetatorii au luat in calcul aproape 1000 de paciente intre 2008 si 2010. Dintre aceste femei, 667 de femei – care au facut avort in primul trimestru sau in cele doua saptamani dinaintea limitei de varsta gestationala la care este permis avortul – au fost urmarite timp de trei ani si au completat chestionare despre gandurile si sentimentele lor legate de avort.
Varsta medie a participantilor la inceputul studiului a fost de 25 de ani.
Mai mult de jumatate dintre participant au declarant ca decizia de a face avort a fost dificila sau foarte dificila. 62% dintre participate cresteau deja un copil si 14% aveau un istoric de depresie.
Atat imediat dupa procedura cat si peste 3 ani, 95% din femeile care au avut avorturi au sustinut ca avortul a fost decizia corecta pentru ele. Dar poate cel mai important este ca sentimentele pozitive le-au depasit pe cele negative, regret, tristete, furie si vinovatie, asociata avortului.
De asemenea, femeile din studiu ai caror parteneri nu au fost implicati in procesul de luare a deciziilor au declarat ca au fost mai increzatoare in decizia de avort, in comparatie cu femeile ai caror parteneri au avut o parere contrara avortului.
Studiul a raportat diferente semnificative in raspunsul emotional al femeilor care au avut avorturi in primul trimestru si cele care au facut avortul mai tarziu. Au fost de asemenea raportate diferente intre credintele femeilor dintre cele doua grupuri referitoare la corectitudinea deciziei.
"Nu par a fi probleme de sanatate mintala cauzate de avort" concluzioneaza cercetatorii.
In plus, studiul a constatat ca toate emotiile legate de avort au scazut in intensitate in randul ambele grupuri de-a lungul timpului. Sase luni dupa un avort, majoritatea participantelor au raportat ca s-au gandit „uneori” la avort, iar la 3 ani de la procedura au declarat ca se gandesc la asta "rar".
In plus, la compararea rezultatelor sanatatii mintale a femeilor care facut au avorturi si a celor care au dus sarcini nedorite la termen, autorii au constatat ca ambele grupuri au raportat niveluri similare de anxietate si depresie, ceea ce duce la concluzia „nu par a exista probleme de santate mintala cauzate de avort”.
Cercetatorii cred rezultatele lor sunt intarite de dimensiunea relativ mare a esantionului de studiu, care a atras participanti din diverse regiuni geografice si diferite varste gestationale. Doar 7% dintre participante au abandonat studiul in timpul follow-up-ului.
Sursa foto: hepta.ro