Acidul folic este deja recomandat pentru a preveni defectele congenitale de tub neural, dar unele studii arata ca acesta are capacitatea de a reduce riscul aparitiei autismului.
Cel mai recent studiu arata ca femeile in perioada fertila si cele care isi doresc sa devina mame ar trebui sa primeasca suplimentar, zilnic 400 micrograme de acid folic ca masura eficienta pentru prevenirea autismului. Exista dovezi clare care arata ca aportul crescut de acid folic reduce risvul autismului cu pana la 40%.
Cercetatorii au studiat datele a aproximativ 85000 copii nascuti intre 2002 si 2008, in Norvegia, unde spre deosibire de Statele Unite, nu exista regula adausului de acid folic in alimentele de larg consum - paine, cereale, paste fainoase si unde femeile primesc suplimentar acid folic, in perioada prenatala in cazul sarcinilor programate, cel mai des cu patru saptamani inainte de momentul conceperii si inca opt saptamani in cursul sarcinii. Studiul a dovedit ca femeile care au luat acid folic au avut un risc mai mic de a avea copii cu autism decat mamele care nu au luat suplimente de acid folic.
Acidul folic, fundamental pentru o sarcina sanatoasa
Pana la sfaraitul anului de studiu, 270 de copii cu varste intre 3 si 10 ani au fost diagnosticati cu tulburari din spectrul autismului; 114 cu autism, 56 cu sindromul Asperger, si 100 cu tulburare de dezvoltare de tip autist din totalul celor 85.000 de copii cuprinsi in studiu.
"Mamele care au luat suplimente de acid folic la inceputul sarcinii au avut un risc cu 40% redus de a avea copii cu tulburari de autism comparativ cu mamele care nu au luat acid folic", concluzioneaza autorul studiului, dr. Pal Suren de la Institutul Norvegian de Sanatate Publica.
Acidul folic, partea a II a
Acidul folic este forma sintetica de vitamina B, care apare in mod natural in fructe si legume si este important pentru generarea si mentinerea in buna stare a celulelor nervoase. Acidul folic poate preveni defectele de tub neural congenitale in procesul de dezvoltarea fetala, motiv pentru care pare sa fie atat de eficienta si in prevenirea autismului.
Si aceasta nu este tot. Se pare ca copii nascuti din mame care au primit suplimente de acid folic in perioada prenatala si in primele luni de sarcina s-au dezvoltat mai bine din punct de vedere intelectual, au avut mai rar probleme de dezvoltare a limbajului, fata de copiii ai caror mame nu au primit acid folic suplimentar.
Vitamine prenatale
"Acidul folic pare a avea un efect protector evident, dar acesta se manifesta numai atunci cand femeile il primesc pentru perioade lungi de timp (o luna cel putin), inainte de a concepe un copil, dar si in cursul primelor doua-trei luni de sarcina", spune autorul studiului Ian Lipkin. Acesta a mai spus ca rolul de protectie impotriva autismului a fost un "efect secundar pozitiv al acidului folic", in conditiile in care nimeni nu stie exact care sunt cauzele din timpul vietii intrauterine care duc la aparitia autismului.