Lansarea vaccinului împotriva COVID-19 a reprezentat un pas important în lupta cu coronavirusul, dar a și creat nesiguranță pentru anumite categorii de oameni. Spre exemplu, femeile care vor să rămână însărcinate sunt îngrijorate că vaccinul le-ar putea afecta fertilitatea.
În noiembrie 2020, o poveste care circula în online susținea că „șeful cercetării Pfizer” (un bărbat pe nume Michael Yeadon, care a lucrat pentru Pfizer între 2006 și 2011, dar nu și în dezvoltarea vaccinului) a numit vaccinul Pfizer „sterilizarea feminină”.
Alice Lu-Culligan, student la doctoratul de la Școala de Medicină Yale, a făcut parte dintr-o echipă de cercetare care a analizat anticorpi din probele de sânge de la femeile cu COVID-19. „Cea mai comună teorie cu privire la motivul pentru care vaccinarea COVID-19 ar interfera cu fertilitatea este aceea că anticorpii împotriva virusului vor ataca placenta, în special o proteină din placentă”, explică Lu-Culligan. "Am căutat această reacție și nu am găsit nicio dovadă care să susțină această teorie".
► Citeşte şi: Ar trebui să se vaccineze anti COVID-19 femeile care alăptează?
Caută surse care sunt de încredere
„Cred că există două aspecte importante pe care femeile trebuie să le analizeze atunci când sunt speriate și caută mai multe informații”, spune Lu-Culligan. „În primul rând, trebuie să găsească pe cineva în care simt că poate avea încredere și să poarte o conversație productivă, deschisă, vulnerabilă, bidirecțională, iar în al doilea rând - în mod critic - acea persoană sau entitate trebuie să fie cineva în măsură să dea aceste informații.”
Ce spune știința despre legătura dintre vaccinul împotriva COVID-19 și fertilitatea?
Până în prezent, nu există dovezi sau rapoarte de infertilitate în rândul femeilor care s-au recuperat după COVID-19, în ciuda a milioanelor de persoane de sex feminin care au fost infectate. „Din contră, femeile au reușit să conceapă după infectarea cu coronavirus și vaccinare”, spune Lu-Culligan. Acestea includ femeile vaccinate care au rămas însărcinate în timp ce participau la studiile clinice ale vaccinurilor. Este foarte puțin probabil ca materialele vaccinale care reprezintă o mică parte din virus să afecteze fertilitatea.
„Dacă vă uitați pe rețelele de socializare, veți găsi oameni care susțin că vaccinurile provoacă tot felul de rezultate înfricoșătoare”, spune Lu-Culligan.
Ea mai adaugă: „Avem o mulțime de date despre cât de sigure sunt aceste vaccinuri, inclusiv sistemul de raportare a evenimentelor adverse ale vaccinurilor (VAERS) care documentează orice caz de evenimente adverse după vaccinare, indiferent dacă este sau nu legat de vaccin."
► Citeşte şi: Vaccinul împotriva COVID-19, în timpul sarcinii: ce-ar trebui să știe viitoarele mămici
Lu-Culligan crede că cea mai mare îngrijorare este că femeile se luptă cu frica, anxietatea și stresul nejustificat din cauza vaccinării, mai ales cele care nu sunt însărcinate. „Acest lucru are un impact semnificativ asupra sănătății mentale a femeilor”, avertizează ea. „Cred cu tărie că femeile care încearcă să rămână însărcinate sau care ar putea fi însărcinate în viitor ar trebui să vrea să fie vaccinate înainte de a rămâne însărcinate, atât pentru sănătatea și siguranța lor, cât și a bebelușului."
Experții spun că femeile ar trebui să se vaccineze înainte de a rămâne însărcinate. „Se știe că femeile gravide se află într-o categorie de risc mai mare a bolii COVID-19 în comparație cu o persoană obișnuită”, spune Meaghan Bowling, care este certificat în obstetrică și ginecologie, cât și în endocrinologie și infertilitate reproductivă.
► Citeşte şi: Cum faci un român să se vaccineze
„Infecția COVID-19 prezintă riscuri bine documentate pentru mamă și făt, inclusiv boli respiratorii severe, travaliu prematur și moarte maternă”, spune Bowling. „Aceste riscuri reale ar trebui luate în considerare și cântărite în raport cu ideea ipotetică și nedovedită în prezent conform căreia vaccinul COVID-19 ar putea provoca orice efect dăunător asupra sănătății reproductive a femeii, inclusiv infertilitatea, avortul spontan sau defectele congenitale.”