Sari la conținut

Aplicaţia contraceptivã, ineficientã? Zeci de femei au rãmas gravide, bazându-se pe metoda inovativã

A-ţi alege metoda de contracepţie potrivitã se poate dovedi destul de dificil. Pastile anticoncepţionale, sterilet, metoda calendarului – sunt doar câteva dintre strategiile la care aplicã femeile care nu sunt pregãtite pentru o sarcinã. Cât de sigure sunt aceste metode? Pe niciuna nu te poţi baza 100 %. Ba mai mult, unele dintre ele pot avea şi efecte secundare.

Din acest motiv, Elina Berglund, unul dintre fizicienii care a contribuit la descoperirea „particulei lui Dumnezeu” (bosonul Higgs), şi-a dorit sã creeze o metodã contraceptivã cât mai sigurã, care sã nu producã efecte secundare. Aşa a luat naştere Natural Cycles, o aplicaţie contraceptivã la care Berglung a lucrat mai mult de 3 ani de zile şi care promitea ca rata de eşec sã fie de doar 7% (în timp ce rata de eşec pentru pilulã este de aproximativ 9%, conform CDC - Center of Disease Control).

Aplicaţia a fost prima din lume de acest gen certificatã de Ministerul Sãnãtãţii din Germania drept un mod de contracepţie, motiv care le-au încurajat pe femeile din lumea întreagã sã o foloseascã. Numai în Marea Britanie, în 2016 aplicaţia a fost descãrcatã de peste 5000 de persoane, iar în 2017 - 125.000. şi în România aplicaţia poate fi utilizatã, contra unei sume de 80 de dolari pe an.

*Cum funcţioneazã aplicaţia, am povestit într-un material anterior.

Cu toate acestea, se pare metoda nu s-a dovedita  fi atât de eficientã pe cât se aştepta Bergulund sau chiar femeile din lumea întreagã. De curând, Spitalul din Stockholm, Södersjukhuset, a acuzat dezvoltatorii aplicaţiei Natural Cycles cã au furnizat informaţii incorecte utilizatorilor, ceea ce a dus la sarcini nedorite. Pânã în prezent, se cunosc cel puţin 37 de cazuri de sarcini.

Cum se apãrã Natural Cycles? Întreaga echipã de cercetãtori susţine cã niciunul dintre mijloacele de contracepţie nu oferã o garanţie de 100%. „Numãrul de femei care foloseşte aplicaţia este într-o continuã creştere; este normal ca şi erorile sã fie în creştere. Nu poţi fi sigur 100 % cu privire la nicio metodã”, au declarat cercetãtorii.

„Dar cred cã este inutil, ba chiar dãunãtor, sã speriem lumea în legãtura cu ineficienţa metodelor contraceptive. Erori apar şi vor apãrea”, au continuat ei.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!