A prins radacini ideea ca o femei poate face un copil, daca vrea si cand vrea. Aceasta ca efect al accesului liber la anticonceptionale si al dreptului. Studiile, cariera sunt puse pe primul plan, iar copilul ... asteapta.
A avea un copil a devenit o chestriune de progamare. Intrebarea este ce anume te poate face sa amani aducerea pe lume a unui copil?
Murie Flis-Treves este psiholog si este autoarea unor carti care vorbesc despre dreptul femeii de a alege, daca si cand, face copii. Din punctul sau de vedere femeia are dreptul sa decida. In cartile ei, Murie Flis-Treves vorbeste despre elemente care influenteaza decizia, despre lucrurile care le fac pe femei sa amane si explica de ce, uneori, desi pot decide, femeile tin cont de parerea celor din jur?
„Am amanat sa fac un copil, pana aproape de 40 de ani. De ce? Pentru ca nu gasisem omul care sa imi inspire suficienta dragoste si incredere, pentru a concepe, impreuna cu el, un copil. Cand l-am gasit, el a fost cel care m-a convins ca trebuie sa devin mama, desi m-am temut ca sunt prea batrana pentru asta. Baietelul nostru a venit pe lume exact in ziua in care am implinit 39 de ani”, este una dintre confesiunile prinse in cartea lui Murie Flis-Treves.
Care este mecanismul unei astfel de atitudini? „Dorinta de a avea un copil este echivalentul unui nou inceput pentru sine. Copilul nascut la varste mai inaintate, deschide o noua pagina pentru acel cuplu. Il obliga, il intinereste, il mobilizeaza. Este cel mai mare si concret pretext pentru a lupta. Femeile spre 40 de ani, instinctiv, se reincarneaza in copilul lor. Este demostratia suprema ca sunt inca tinere, ca sunt femei si ca pot darui viata. Poate ca aceasta este o explicatie pentru care femei trecute de mult de menopauza, recurg la tot felul de tratamente si solutii medicale pentru a face copii. Psihologia feminina s-a schimbat enorm, din acest punct de vedere, dupa aparitia anticonceptionalelor. Pana la pilule, sarcina era o chestiune de hazard, careia trebuia sa te supui. Mai este si ceasul biologic care pe la 30 de ani trage un semnal de alarma: trebuie sa devi mama!”, scrie Murie Flis-Treves.
„Am vrut un copil, pentru ca proveneam dintr-o familie destramata. De fapt parintii mei nu au fost niciodata casatoriti. Eu si sora mea am crescut separat, fiecare cu unul dintre parinti. Eu mi-am dorit enorm o fata, iar sora mea, care a stat cu mama, a vrut cu disperare un baiat. Amandoua am reusit. Eu am o fata, iar sora mea un baiat!”, este o marturisire emotionanta. Ce se ascunde in spatele ei? „Multe femeie vad in copilul lor, mai ales in primul copil, sansa de a repara imaginea propriei copilari nu tocmai fericite. Femeile care traiesc departe de mama lor, viseaza sa aiba fete, pentru ca prin caldura pe care o pot oferi copilului, sa-si repare, sa-si panseze, propriile amintiri dureroase, in care mama nu era. Mamele care in copilaria lor au stat departe de propria lor mama, sunt mame delicate, devotate, foarte apropiate de copil. Sunt capabile, instinctiv, sa costruiasca o relatie pefecta cu copilul lor, indiferent de sexul acestuia”, scrie Murie Flis-Treves.
„Niciodata nu m-am simtit mai tare femeie ca atunci cand am fost insarcinata” este o marturisire intima, comuna multor femei. Muriel Flis-Treves explica: „Foarte des in primele luni de sarcina, mai ales daca copilul aflat pe drum este dorit, femeia trece printr-o perioada de perfectiune fizica si psihica. Aceasta dureaza pana spre sapte luni de sarcina, cand singurul disconfort, daca nu sunt altfel de probleme de sanatate, este cel al greutatii si al volumului abdominal. Hormonii feminini sunt mai mult decat benefici, si aduc doar avantaje. Femeia are un erotism special, iar psihicul este la nivelul maxim. Mai mult de atat, nu se poate. Mereu spun femeilor in prima luna de sarcina, ca ceea ce va urma, este cea mai grozava si spectaculoasa perioada din viata lor, care nu va fi egalata decat de momentul in care isi vor tine copilul in brate.”
Citeste si: De la mame pentru viitoare mame
„Freud spunea ca paternitatea are la baza dorinta, in timp ce, pentru femei, este o chestiune biologica, necesara. Copiii vin pe lume nu doar din dragoste, ci si din dorinta de a mentine dragostea. Maternitatea este uneori un raspuns la dorintele barbatului”, scrie Muriel Flis-Treves.
Articole relationate
Beneficiile nutriționale ale dovleacului pentru copii. Cum să-l integrezi în alimentația lor
Dovleacul este un aliment plin de nutrienți, ideal pentru alimentația copiilor. Această legumă portocalie este o sursă excelentă de vitamine esențiale, fibre și...
9 Mituri despre sarcină și frig – Demontate!
Sarcina este o perioadă plină de sfaturi contradictorii și mituri. În sezonul rece, multe idei eronate despre impactul frigului asupra sănătății gravidelor pot...
Ești gravidă și dormi mai puțin de 7 ore pe noapte? Cum poate fi afectat copilul
Cercetările chinezilor au identificat o posibilă corelaţie între lipsa odihnei în timpul sarcinii şi posibilitatea ca nou-născutul să sufere de întârzieri în...
Comentarii facebook
Trimite un comentariu