Sari la conținut

Cand trebuie sa apelezi la un specialist in fertilitate

Uneori, in ciuda aplicarii tuturor trucurilor pentru obtinerea unei sarcini, aceasta pur si simplu nu vrea sa apara. Este momentul atunci sa apelezi la un specialist in fertilitate, mai ales daca te incadrezi intr-unul din grupurile de mai jos.

Femei cu ciclu neregulat

Acest grup include femeile care au perioade lungi de sangerare (menoragie) si cele care nu au deloc menstruatie (amenoree). Un ciclu lunar regulat este un indicator serios ca femeia ovuleaza. In 80% din cazuri, ovulatia se produce o data pe luna in cazul acestor femei.

Dezechilibrul hormonal este principalul vinovat din spatele menstruatiei neregulate a femeilor. Hormonii estrogen si progesteron, ajutati de hormonul de stimulare a foliculului (FSH) si hormonul luteinizant (LH), colaboreaza coerent pentru producerea ovulatiei. Daca fertilizarea nu are loc, menstruatia va aparea la doua saptamani dupa aceasta.

Fertilitatea intre femeile cu menstruatie neregulata se imbunatateste dramatic odata ce ciclul lor este regularizat. Exista astazi o gama larga de medicamente bazate pe hormoni sintetici, in special progesteron. Daca nu vrei sa iei unul dintre aceste medicamente poti apela la planta Vitex care s-a dovedit ca ajuta productia hormonala sa revina la un nivel normal. Ginkgo Biloba sau ginsengul siberian au demonstrat de asemenea efecte pozitive asupra hormonilor.

Femeile obeze

Femeile obeze au probleme menstruale. Celulele de grasime sunt o sursa exogena de estrogen. Prea mult estrogen exercita o presiune negativa asupra ovarelor, care in cele din urma conduce la anovulatie (lipsa ovulatiei). Femeile care sunt obeze au adesea sarcini dificile, iar obezitatea poate fi acompaniata de hipertensiune si diabet, doua boli care la randul lor pot afecta in mod negativ sarcina.

Femeile cu sindromul ovarelor polichistice (PCOS)

PCOS este o afectiune caracterizata de oliomenoree sau amenoree, semne de hiperandrogenism si infertilitate. Mecanismul din spatele sindromului este dat de doi hormoni androgenici, care impiedica ovulatia si perturba ciclul menstrual normal. Femeilor cu sindromul ovarelor polichistice le sunt administrate medicamente care stimuleaza ovulatia, cum ar fi citratul de clomifen.  Din cauza faptului ca femeile cu acest sindrom sunt deseori obeze, medicii le vor sfatui in primul rand sa slabeasca.  

Metformin, un medicament folosit deseori pentru diabet,  este uneori administrat acestor femmei pentru a le mari sansele de a ramane insarcinate. Femeile cu PCOS vor avea deseori dificultati de a concepe natural si de aceea aceste femei sunt candidate principale la ajutorul specialistului in fertilitate.

Femei cu endometrioza

Cele mai multe femei cu endometrioza au probleme in a ramane gravide.  Endometrioza poate avea ca rezultat infundarea tuburilor, prevenind fertilizarea, insa exista foarte multe femei cu aceasta problema care au conceput fara nici un fel de ajutor din exterior. Seriozitatea endometriozei nu este deci corelata cu sansele de a ramane insarcinata. Daca ai endometrioza si ai incercat fara succes sa ramai insarcinata, doctorul iti va recomanda sa faci o histerosalpingograma sau laparoscopie. Aceste doua proceduri il vor ajuta pe doctorul tau sa evalueze starea trompelor. Daca exista un blocaj, vei face o procedura numita salpingoneostomie (pentru deschiderea blocajului) sau fertilizare in vitro. Citeste aici mai multe despre endometrioza. 

Cuplurile infertile

Cuplurile care au incercat, fara succes, sa conceapa timp de un an sunt si ele candidate pentru ajutorul specialistului in fertilitate. Cuplurile in care partenerii au mai mult de 35 de ani, ar trebui sa ceara sfatul specialistului dupa sase luni de incercari nereusite. Daca simti ca ai nevoie de ajutor, consulta un obstetrician-ginecolog sau un urolog (pentru barbati). Nu uita ca sansele de a concepe si de fertilitate scad odata cu trecerea timpului.

Cand ai fost diagnosticata cu oricare dintre aceste probleme, medicamentele sau fertilizarea in vitro (FIV) te pot ajuta sa ramai insarcinata. Pentru multe altele insa nu exista nici un diagnostic specific si problemele nu sunt atat de clare. In aceste cazuri, alte tratamente, mai putin costisitoare te pot ajuta si iti pot imbunatati sansele de a ramane insarcinata. 

Poti citi si raspunsurile unui medici legate de procedura de inseminare artificiala aici

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!