Care este momentul ideal pentru a rămâne însarcinată? Cât de mult contează vârsta pentru o femeie atunci când se decide să dea naștere unui copil? În urma unor teste, cecetătorii de la Universitatea din California de Sud au concluzionat care este vârsta ideală pentru a deveni mamă.
Cea mai frumoasă provocare din viața unei femei este momnetul în care devine mamă. Pe lângă fericire și bucurie, creșterea unui copil impune și provocări sau griji, indiferent de vârstă. Poate, de aceea, din cele mai vechi timpuri a apărut întrebarea: Există momentul potrivit sau vârsta cea mai bună pentru a deveni mamă?
Vârsta medie la care o femeie poate să devină mamă pentru prima dată continuă să fie tot mai mare. Iar această decizie nu ţine doar de modă. Femeile cu vârste între 30 şi 40 de ani se simt mult mai sigure şi mai hotărâte pe ele pentru a face acest pas în acel interval de ani, fapt amplificat şi de siguranţa unei relaţii, dar şi de siguranţa carierei. În mod obiectiv, sarcina după vârsta de 35 de ani este considerată riscantă. Pe de altă parte, ştiinţa descoperă beneficii noi ale unei sarcini la o vârstă târzie.
►Citește și Avantaje dacă eşti mamă la 40 de ani
Potrivit celor de la BrightSide, un studiu recent arată că a deveni mamă la vârsta de 35 de ani aduce o mulţime de benficii. Este vorba despre o cercetare realizată de oamenii de știință de la Universitatea din California de Sud care demonstrează că a da naştere după 35 de ani duce la îmbunătăţirea abilităţilor mintale ale mamei.
Cum s-a ajuns la această concluzie?
Cecetătorii au făcut mai multe teste asupra a 830 de femei aflate la menopauză. Participantele au fost testate cu privire la planificare, percepţie vizuală, memorie verbală, concentrare şi atenţie. Astfel, experţii au descoperit că femeile care au avut primul copil după 24 de ani s-au descurcat mai bine la testele mintale de acuitate, la rezolvarea problemelor şi la abilităţile verbale în comparaţie cu cele care au devenit mame între 15 şi 24 ani.
Femeile care au devenit mame ultima oară după 35 de ani aveau memorie verbală foarte bună şi o cunoaştere desăvârşită a anumitor lucruri.
În același timp, aceste descoperiri sunt legate de creşterea bruscă a hormonilor, estrogen şi progesteron, în timpul sarcinii, care au un efect benefic asupra fenomenelor chimice din creier, în special dacă sarcina a avut loc la o vârstă înaintată.
►Citește și Ești pregătită să ai un copil?
Până la urmă, a decide când să faci un copil nu este un lucru simplu, iar sarcina, la orice vârstă, are avantajele şi dezavantajele ei. Cel mai important lucru de făcut este să îţi consulţi în prealabil medicul ca să poţi să ai o sarcină uşoară şi sănătoasă.