Care este varsta limita pentru a avea un copil? Intrebarea poate parea o provocare in conditiile in care numarul femeilor care aduc pe lume un copil sanatos, dupa 40 de ani este in crestere. Si totusi...
Fertilitatea femeilor este un subiect delicat si complicat. Biologic vorbind dupa varsta de 30 de ani, fertilitatea femeilor incepe sa scada, iar scaderea poate fi calificata ca fiind dramatica. La varsta de 30 de ani, o femeie mai dispune doar de 12% din ovulele pe care le-a primit la nastere, iar la 40 de ani acest numar esteceva mai mic de 3%.
Cu alte cuvinte aceasta inseamna ca, daca la 35 de ani, 95% dintre femeile care au relatii sexuale neprotejate au reusit sa conceapa si sa aduca pe lume un copil in cel mult trei ani de incercari, la o femeie de 38 de ani, acest procent scade la 75%, iar la 40 se reduce la 10%.
Cifrele duc fara prea multa greutate la concluzia ca rezerva ovariana pe care fiecare femeie o are la nastere scade intr-un ritm mult mai rapid decat se crede, si ca in ciuda tratamentelor medicale din prezent, care permit femeilor sa devina mame chiar si dupa 40 de ani, expertii avertizeaza ca varsta biologica a femeii nu s-a schimbat cu mult, iar varsta limita pentru a avea un copil, fara ajutorul medicilor, fara tratamente de fertilizare si fara complicatii este 35 de ani.
O dovada ca aceasta este limita biologica a fertilitatii femeie, varsta dupa care totul devine o adevarata loterie, este faptul ca 24% dintre femeile de pana la 35 de ani, nu reusesc sa conceapa un copil, desi au relatii sexuale neprotejate, decat dupa un an de incercari nereusite.
Mai mult sansele de reusita ale fecundarii in vitro (FIV) scad drastic dupa 35 de ani. De asemenea, dupa aceasta varsta, probabilitatea de avort spontan este mai mare, dupa cum creste foarte mult si riscul problemelor legate de malformatii congenitate.