Sari la conținut

Cat trebuie sa treaca de la sarcina ectopica ca sa incerci din nou

Daca ai trecut printr-o sarcina ectopica, ai trecut printr-o experienta traumatizanta si iti este frica sa incerci sa ramai insarcinata imediat dupa aceasta.

Ce este o sarcina ectopica

O sarcina ectopica mai este  cunoscuta si ca sarcina tubulara. Sarcina ectopica este identificata prin ecografie, de multe ori in urma durerilor abdominale de care se plange femeia. Studiile sugereaza ca o mare parte din avorturile spontane au drept cauza o sarcina extrauterina.

Sarcina extrauterina apare cand ovulul este fecundat si se implanteaza in alta parte decat uterul. Ovulul fecundat se dezvolta pana cand este suficient de mare pentru a provoca durere mamei. In general, ovulul se ataseaza de trompele uterine, colul uterin sau in abdomen. Ovulul fecundat nu se poate dezvolta in mod normal si nu poate primi nutrienti in nici unul din locurile de mai sus. Nu exista nici o procedura care poate muta un ovul fecundat in uter.

Simptomele unei sarcini ectopice pot include:

- Dureri abdominale sau dureri de spate

- Spotting sau sangerare vaginala

- Ameteala sau lesin

- Tensiune arteriala scazuta

- Uneori poate aparea greata

De cele mai multe ori o sarcina extrauterina va produce un test pozitiv de sarcina. In cazul in care nivelul de hCG este mai mic decat era de asteptat, poate fi un simptom al unei sarcini extrauterine.

Citeste care sunt cauzele posibile ale unei sarcini ectopice.

Tratamentul sarcinii ectopice

O sarcina ectopica este tratata chirurgical. Medicul elimina ovulul fecundat prin extractie chirugicala. Aceasta se poate face laparoscopic, ceea ce este mult mai putin dureros decat metodele traditionale. Daca o sarcina ectopica este detectata foarte devreme, poate fi tratata cu o injectie care va dizolva ovulul fertilizat. Dupa un tratament al unei sarcini extrauterine, medicul va dori probabil sa te vada din nou pentru a se asigura ca nivelul de hCG a revenit la normal.

Ce urmeaza dupa sarcina ectopica

Sarcina ectopica nu pot fi prevenita. Daca ai trompele legate, endometrioza, boala inflamatorie pelvina, sau daca ai avut sarcini extrauterine anterioare sau alte afectiuni care au lasat cicatrici pe trompele uterine, ai un risc mai mare de a avea o sarcina extrauterina.

Daca ai o sarcina extrauterina asta nu inseamna ca nu vei avea o sarcina absolut normala data viitoare. Cu toate acestea, aproximativ 30 la suta dintre femeile care au avut o sarcina extrauterina vor avea dificultati sa ramana gravide. Timpul care trebuie sa treaca pentru a incerca sa concepi din nou va varia in functie de procedura la care ai fost supusa pentru terminarea sarcinii ectopice.

Medicul iti va spune care este intervalul de timp inainte de a incerca din nou. Studiile sugereaza ca aproximativ 65% din femei vor ramane insarcinate in termen de 18 luni de la o sarcina extrauterina. Riscul de a avea alta sarcina ectopica este mai mare cu cat incerci mai repede dupa prima. In general, trebuie sa astepti cel putin 6 saptamani inainte de a incerca din nou.

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!