Sari la conținut

Cauzele infertilitatii

S-a scris mult si s-a despicat firul in patru de nenumarate ori in legatura cu cauzele infertilitatii. Ce e sigur este ca semnul cel mai evident al infertilitatii este faptul ca nu poti concepe, iar ceea ce duce la asta poate fi ori infertilitatea masculina ori cea feminina (sau o combinatie a celor doua).

Ca sa ai o imagine globala si in acelasi timp sintetizata a infertilitatii, vom trece in revista cel mai des intalnite cauze ale infertilitatii.

Infertilitatea feminina

Exista multe cauze ale infertilitatii feminine. Dereglarile menstruale duc la deficiente in producerea de hormoni pentru reproducere de catre hipotalamus sau glanda pituitara. Daca nu ovulezi sau daca ovulezi rar, dereglarile menstruale sunt probabil vinovate.

Deteriorarea trompelor uterine (infertilitate tubara) reprezinta cazul in care trompele se blocheaza sau sunt afectate si este oprita intalnirea spermei cu ovulul.  O alta situatie este posibila cand trecerea ovulului fertilizat este oprita si acesta nu poate ajunge in uter.  Situatia din urma apare in cazul inflamarii trompelor uterine din cauza infectarii cu chlamydia sau gonoreea, a unei sarcini extrauterine anterioare, sau a interventilor chirurgicale pelvine sau abdominale anterioare.

Endometrioza este un alt motiv de infertilitate si se manifesta prin cresterea de tesut uterin in alte locuri. Acest lucru, impreuna cu indepartarea chirurgicala a tesutului, poate provoca cicatrici si poate duce la scaderea fertilitatii.

Stenoza de col uterin reprezinta ingustarea sau blocarea colului uterin, cauzata de malformatii mostenite sau de traume ale colului uterin. Cervixul nu poate produce cel mai bun tip de mucus de fertilizare sau colul uterin inchis impiedica sperma sa ajunga la ovul.

Citeste mai multe despre endometrioza.

Cauzele uterine includ polipi sau tumori uterine care afecteaza fertilitatea prin blocarea trompelor uterine sau perturbarea implantarii. Infertilitatea inexplicabila este termenul dat atunci cand nici o cauza nu poate fi gasita.

Infertilitatea masculina

Infertilitatea poate aparea si la barbati si poate fi din cauzata de numar de spermatozoizi scazut, sperma neconforma (spermatozoizi lenesi sau imobili), sau blocaje care impiedica livrarea spermei. Simptomele pot fi cauzate de o tulburare mostenita, echilibrul hormonal precar sau afectiuni care blocheaza trecerea spermei.

In afara de incapacitatea de a concepe, indicile de infertilitate masculina includ probleme cu functia sexuala, durere, umflare sau nodul in zona testicolelor, pilozitate faciala scazuta , numar de spermatozoizi mai mic decat in mod normal. Exista o serie de cauze ale infertilitatii de sex masculin, inclusiv varicocelul, care se refera la umflarea venelor care dreneaza testiculele. Infectia sub forma bolilor cu transmitere sexuala, inflamatia prostatei si testiculele inflamate din cauza oreionului pot fi, de asemenea, cauze de infertilitate. Acest lucru poate interfera cu sanatatea spermei sau cu productia acesteia. Aspectele legate de ejaculare, cum ar fi ejacularea retrograda, care se refera la intrarea spermei in vezica urinara in timpul orgasmului, poate duce, de asemenea, la infertilitate. Exista, de asemenea, si anticorpi care ataca sperma. Acestea sunt celule ale sistemului imunitar care incearca sa elimine sperma, identificata drept "daunator". Tumorile pot afecta, de asemenea, organele de reproducere sau glandele care elibereaza hormoni de reproducere, de exemplu glanda pituitara.

Defecte de canal apar din  cauza deteriorarii conductelor spermatice ca urmare a unei boli sau a unei raniri. Alte cauze ale infertilitatii masculine includ testicule care nu au coborat, dezechilibre hormonale, defecte cromozomiale, probleme legate de actul sexual, boala celiaca si anumite medicamente. O serie de factori de mediu, sanatate si stil de viata pot afecta, de asemenea, fertilitatea.

Daca tu sau partenerul tau banuiti ca ati putea fi infertili, primul pas este sa discutati cu medicul vostru. Medicul va investiga acest lucru prin utilizarea unor proceduri minim invazive. El este cel care va poate recomanda investigatii suplimentare.

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!