Meseria unui barbat poate determina un risc mai mic sau mai mare de a avea un copil cu defecte din nastere.
Daca riscul de a avea copii cu malformatii la nivelul inimii este de doua ori mai mare la femeile insarcinate care lucreaza in fabrici sau care profeseaza in saloanele de coafura, ca hair-stylist sau manichiuriste, fiind expuse la solventi precum cei din lacul de unghii, s-a descoperit ca si meseria tatalui conteaza.
Astfel, conform unui studiu realizat pe 5.000 de persoane, recent publicat de Occupational and Environmental Medicine, fotografii, gradinarii sau angajatii benzinariilor pot avea bebelusi cu defecte din nastere. De vina este expunerea la substante chimice la locul de munca.
In mod ciudat, insa, si si matematicienii, medicii, artistii sau soferii sunt expusi aceluiasi risc. Bebelusii artistilor, spre exemplu, pot veni pe lume cu defecte la nivelul gurii, ochilor, urechilor, membrelor si inimii, in timp ce cei ai fotografilor risca sa sufere de cataracta, glaucom sau sa nu aiba sificient tesut la nivelul ochilor.
Studiul a aratat ca in cazul a o treime din totalul joburilor barbatilor acest risc nu exista, in aceasta categorie intrand arhitectii, pompierii, pescarii, cei care asambleaza masini, care activeaza in industria divertismentului si soldatii.